DEBATT

Debatt: Psykisk helse

Kjære deg. Ikke vær redd for å leve

Følelser er ikke farlige. Du kan få viktige svar hvis du lytter til dem.

MANGE ER GLAD I DEG: Selv om du kanskje nå føler at det er ingen som bryr seg om du blir borte, så er det helt feil. Det er mange som er glad i deg, mamma og pappa, søsken, venner. De trenger deg, du kan ikke bli borte – selvmord er ikke et alternativ, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MANGE ER GLAD I DEG: Selv om du kanskje nå føler at det er ingen som bryr seg om du blir borte, så er det helt feil. Det er mange som er glad i deg, mamma og pappa, søsken, venner. De trenger deg, du kan ikke bli borte – selvmord er ikke et alternativ, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2016 begikk 614 mennesker selvmord i Norge, 418 menn og 196 kvinner. 35 av disse var unge under 20 år (kilde: FHI). Det betyr at det hver måned er omtrent tre unge som velger å forlate livet. Det blir mer enn en skoleklasse hvert år.

Jeg vil her skrive litt om hva du som er ung og som kanskje tenker på selvmord, kan gjøre.

Hvis du tar livet ditt, så er du borte for alltid. Du mister muligheten til å oppleve alt det fine livet har å by på. Som å få deg kjæreste, kanskje familie og barn. Reise og oppleve ting. Gå på konsert. Se god film. Lese gode bøker. Gå turer i naturen. Oppleve gleden ved å føle deg sterk og fornøyd med å være den du er.

Det er ingen som er akkurat som deg, i hele verden, og det gjør deg verdifull. Det er mange som er glad i deg, mamma og pappa, bror eller søster, bestemor og bestefar, onkler og tanter. Vennene dine.

Selv om du kanskje nå føler at det er ingen som bryr seg, og at ingen vil bli lei seg om du blir borte, så er det helt feil. For du blir virkelig borte, for alltid, hvis du dør. Det er ikke som en drøm der du kan våkne igjen i morgen og gå på skolen som vanlig. Hvis du dør er blir du borte. Plassen din står tom, senga di er tom, mamma og pappa kan ikke klemme deg lenger og si at de er glad i deg, fordi du finnes ikke mer. Du kommer aldri tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer