HAR FÅTT KRITIKK: Operasjon Dagsverk, som finner sted i morgen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
HAR FÅTT KRITIKK: Operasjon Dagsverk, som finner sted i morgen. Foto: Mariam Butt / NTB scanpixVis mer

Kjære deg som skal jobbe på OD-dagen i morgen

I morgen er din dag! Du synes kanskje ikke det er noen big deal å gi en dag av din utdanning for å jobbe i stedet. Men det er faktisk en big deal. Det er en kjempedeal. Du skal ut og endre verden.

Meninger

Du har hatt en tøffere høst enn de fleste OD-elever før deg. I år har det haglet fra både document.no, Resett, Sylvi Listhaug, FPU og MIFF. Vi har med andre ord gjort noe riktig. Årets tematikk engasjerer! Men det kan være tøft å stå i. Det er ikke vanskelig å forstå at noen av dere har syntes det har vært tøft, og at noen har følt seg utrygge på hva de står for. At det har virket som du har hatt befolkningen mot deg. At du har følt deg alene.

Frida Jøraholmen Andresen
Frida Jøraholmen Andresen Vis mer

Du har kanskje blitt forsøkt plaget til stillhet. Kalt stygge ting. Mange har ikke hatt peiling på hva du har stått i. Men du har stått i det. Vi har stått i det. Sammen. For vi i OD er ungdom, akkurat som deg. Og dette gidder vi ikke å finne oss i. Det er ikke snakk om. Vi gidder ikke å bo i et Norge hvor bøller kan plage oss til stillhet med hersketeknikk.

Så her står vi, dagen før dagen – sammen.

I morgen skal vi ut og endre verden. Vi endrer ikke verden på en dag, men én dag av gangen. En bedre verden er verdt å kjempe for. Dere jobber i år for å realisere en slik verden, på ryggen av 54 tidligere OD-aksjoner hvor ungdom har gått ut i samme formål.

I over femti år har ungdom solgt boller, feid gulv, vært gatemusikanter og butikkarbeidere for at ungdom i andre deler av verden skal få tilgang på utdanning og en bedre fremtid. For verden er urettferdig. Alle fortjener en rettferdig sjanse i livet, uansett hvilken hudfarge du har, hvilken gud du ber til, eller hvor du ble født.

Men mange blir født uten en rettferdig sjanse, og det finner vi oss ikke i. Det er budskapet vi formidler til elever som deltar på Operasjon Dagsverk hvert år. Det er det du jobber for i morgen. Det er en big deal.

Dere aner ikke hvor mange som heier på dere. Hvor mange som røres av deres engasjement. Hvor mange som helt hadde glemt det, og blir blanke i øynene når de husker hvordan det er å være 15 år med et ønske om å skape en bedre verden.

Hvor mange som minnes på at verden ikke bare er et kynisk sted styrt av egoister når de går forbi bollestanden din i morgen. Hvor mange som minnes på hvor bedriten verden kan være, og hvor uendelig vakkert det er når ungdom står opp for det de tror på, når de tar første bit av bollen du har bakt.

Det kan være den er tørr, men det er den beste bollen de kommer til å spise i 2018.

Det er meldt regn i deler av Norge i morgen. Men vi vet at noen dråper ikke har tenkt til å stoppe deg fra å bidra til en mer rettferdig verden for alle. Ditt lille dagsverk virker kanskje som en dråpe i havet, men ditt dagsverk er med å endre fremtiden.

Det er meldt sol i Palestina i morgen, men ungdommene der har mer enn fint vær å glede seg over i dagene som kommer. De kan glede seg over at titusenvis av ungdommer har stått med dem gjennom tykt og tynt, gjennom anklager, drittmeldinger og til slutt regn.

Og dét er en big deal.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.