Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjære Erik Solheim

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULANDSGJELD: Som vinnere av Nobels Fredspris skriver vi til deg oppildnet av nyhetene vi har mottatt om din regjerings avgjørelse om å gjøre noe med den motbydelige og illegitime karakteren til mange av de sørlige landenes utenlandsgjeld.Dette problemet, og dets menneskelige, sosiale, økologiske og politiske omkostninger, har i en periode for mange av oss vært gjenstand for oppmerksomhet og handling. Vi tror at å oppnå rettferdige forhold mellom land og internt i hvert samfunn, i tillegg til å overkomme straffetiltakene som så ofte beskytter mennesker som er ansvarlige for alvorlige og systematiske brudd på menneskerettighetene, er avgjørende skritt i retning av fredsbygging.Vi vil gjerne uttrykke vår støtte, spesielt, for intensjonen din regjering har gitt uttrykk for om å forsikre at Verdensbanken og FN foretar studier av utenlandsgjeldas manglende legitimitet. Disse institusjonene har behov for grundig å evaluere deres egne aktiviteter med tanke på å korrigere framgangsmåter som går mot interessene og menneskerettighetene til de fattigste befolkningene og landene.Vi er også veldig oppmuntret, og vil uttrykke vår støtte til avgjørelsen vi forstår det som at den norske regjeringen vil ta, om å gå videre med den ubetingede slettingen av lånene som 20 land - som et resultat av «Shipping Export Credit»-kampanjen i 1970-årene - fortsatt krever tilbakebetalt.

DET VIL VÆRE VIKTIG for denne avgjørelsen å inneholde en klar og offentlig bekreftelse på den gjenværende gjeldens manglende legitimitet, slik det allerede er blitt etablert, i tillegg til en indikasjon på skrittene den norske regjeringen planlegger å ta når det gjelder tilbakeføringen av det som ble urettmessig belastet og reparasjonen av skadene.Et slikt steg vil utgjøre en verdifull rettferdighetshandling for befolkningene og landene som er rammet av gjeld pådratt mot deres interesser og i motsetning til den norske regjerings egne standarder og tradisjon. Det ville også være et meget positivt signal til andre regjeringer både i nord og i sør. Det ville bekrefte at det er mulig å møte gamle feil med sannhet og rettferdighet, og å etablere nye retningslinjer for forhold basert på gjennomsiktighet og full respekt for menneskerettigheter.Vi vil lytte oppmerksomt til hvilken som helst tilleggsinformasjon du kan gi oss når det gjelder den videre utviklingen av disse avgjørelsene. Som vinnere av Nobels Fredspris lover vi å bruke våre stemmer og styrke til å hjelpe å sørge for at andre regeringer og institusjoner støtter slike handlinger. Vi vil også fortsette å støtte de mange sosiale bevegelsene, religiøse grupperingene, grasrotorganisasjonene og aktivistene som har lansert en avgjørende global kampanje for sletting av den illegitime utenlandsgjeld som kreves av de sørlige landene og for tilbakeføring, gjenopprettelse og reparasjon av den enorme historiske, sosiale og økologiske gjelden man skylder menneskene i sør.Takk for din oppmerksomhet og ditt engasjement i å bevege disse spørsmålene framover. Med de beste ønsker om fred og velvære, Buenos Aires, Argentina, 23. august 2006