Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjære, Erna. Jeg hadde egentlig nå tatt for gitt at du er urokkelig i abortspørsmålet. Så feil kunne jeg ta

Torgeir Micaelsen (Ap) mener Erna Solberg skaper tvil om hvor Høyre står i abortspørsmålet.

«BETENKNINGSTID»: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen reagerer på at statsminister Erna Solberg (H) trenger «betenkningstid» for å avvise en innstramning i abortlovgivningen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
«BETENKNINGSTID»: Arbeiderpartiets Torgeir Micaelsen reagerer på at statsminister Erna Solberg (H) trenger «betenkningstid» for å avvise en innstramning i abortlovgivningen. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At landets statsminister trenger «betekningstid» når Arbeiderpartiet ber henne avvise et forslag, som til om med røster innad i Kristelige Folkeparti er skeptisk til, da skaper hun på nytt tvil om hvor Høyre egentlig står i abortspørsmålet.

At Erna Solberg i beste vingle-stil neste dag ombestemmer seg og ikke trenger betekningstiden likevel, er vel og bra, men vi begynner å bli lei av at Høyres leder gang på gang sprer usikkerhet om en rettighet som enormt viktig for kvinner i Norge.

Vi krever at Erna Solberg og Høyre, ikke bare avviser spørsmålet om to dagers «refleksjonstid», men at de en gang for alle slår fast at de støtter dagens abortlov. Eller vil Høyre fortsatt være åpen for å diskutere innskrenkninger hver gang det dukker opp et nytt forslag?

Det er faktisk et høyst relevant spørsmål. For i Kristelig Folkeparti sitt utkast til programforslag finner vi hele 28 forslag under kapitlet, Retten til liv. Majoriteten av disse forslagene er innstrammingstiltak. Hvor mange flere forslag kan det tenkes at Erna Solberg er åpen for å vurdere?

Det at Kristelige Folkeparti er i mot dagens abortlov er en kjent sak - og en ærlig sak jeg respekterer. At partiet jevnlig foreslår innskrenkingsforslag i abortloven må vi også respektere.

Derfor vil jeg på det sterkeste ta avstand fra Erna Solbergs påstand om at; «Ap og SV alltid skal så tvil om intensjonene til KrF». Nå kan jeg kan ikke snakke på vegne av andre parti enn Arbeiderpartiet, men det er ikke sant. Vi sår ikke tvil om KrFs intensjon, vi tror på den, men Arbeiderpartiet må like fullt stå stødig på hva vi mener om dette spørsmålet. Vi skal debattere alle forslag som kommer på en skikkelig måte i tur og orden. Men vi vil ikke lefle ikke med forslag som kommer til å innskrenke kvinners rettigheter, slik landets største regjeringsparti og statsminister gjør.

Denne regjeringen med Høyre i spissen har satt abortloven under press flere ganger. Vi husker alle at Høyre ønsket å sette hensynet til reservasjonsnektende leger foran kvinners rettigheter, men måtte gi tapt. Høyres programkomite med Erna i spissen forsøkte å innskrenke abortmuligheten når det oppdages store avvik ved foster, men tapte også her på eget landsmøte. Og denne gang krøllet det seg for statsministeren når hun ble spurt om kvinner trenger «refleksjonstid» på to døgn, før de får utført abort.

Det er visst behov for å gjenta: Dagens lov om rett til selvbestemt abort har gitt kvinner råderett over egen kropp. Det er kvinnen, og bare kvinnen, som kan ta avgjørelser hva angår henne og hennes kropp. Det ble utført like mange aborter i Norge før vi fikk loven på plass, men de ulovlige abortene satte kvinnenes liv og helse i fare. Arbeiderpartiet er garantist for å bevare dagens abortlov. Erna Solberg, jeg ber jeg dere i all anstendighet om å slutte å vingle i abortspørsmålet og la loven om selvbestemt abort være i fred.

Hele Norges coronakart