Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Borgerlig regjering

Kjære Erna, nå orker jeg ikke mer

Jeg skammer meg over at jeg stemte på Høyre.

KAN IKKE FORSVARES LENGER: Jeg har forsvart deg mange ganger, men det er først nå jeg har stilt meg selv spørsmålet: til hvilken pris? skriver Karoline Bruteig Henriksen. Foto: privat
KAN IKKE FORSVARES LENGER: Jeg har forsvart deg mange ganger, men det er først nå jeg har stilt meg selv spørsmålet: til hvilken pris? skriver Karoline Bruteig Henriksen. Foto: privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har funnet meg i mye i løpet av de siste fem årene. Dette fordi jeg, som deg, har hatt troen på et borgerlig regjeringssamarbeid. Jeg har hatt troen på at vi har hatt godt av et skifte, og at dette samarbeidet vil komme både individet og samfunnet til gode.

Jeg har tålt utspill og idiotiske debatter om taxfreekvoter og fartsgrenser, fordi jeg har latt meg overbevise av din tro på at man er nødt å inngå kompromisser for å få gjennomslag for egen politikk. Jeg har tenkt at ved å være tålmodig og svelge noen kameler, så vil det lønne seg i lengden.

Derfor har jeg forsvart deg. Jeg forsvarte deg da du strammet inn på asyl- og innvandringspolitikken. Jeg forsvarte deg da du gjorde det lettere å ansette midlertidig. Jeg forsvarte deg utrolig nok også da du kom altfor sent på banen i håndteringen av Sylvi Listhaug.

Jeg har forsvart deg mange ganger, men det er først nå jeg har stilt meg selv spørsmålet: til hvilken pris? Det er nå jeg ser hva du faktisk er villig til å ofre for å beholde makten, og er nødt å vurdere om jeg klarer å forsvare deg mer. For det du velger å ofre viser seg å være meg.

Jeg kan ikke tåle at du lar et parti med en oppslutning på fire prosent innskrenke mine grunnleggende rettigheter til å bestemme over egen kropp. Et parti som ser på denne innskrenkningen som en politisk seier. Jeg kan ikke finne meg i at du åpner for deres kristenkonservative drømmeverden, hvor vi må kjenne på en enorm skam i en allerede vanskelig situasjon og tåle å føde flere barn enn vi egentlig klarer.

Jeg klarer ikke å forsvare at du ber oss føde flere barn, samtidig som du gir KrF vetorett på bioteknologiske spørsmål. Jeg klarer heller ikke å argumentere for at dette ikke vil føre til et klasseskille, når ressurssterke kvinner har mulighet til å reise til utlandet, mens de som ikke er like heldige vil måtte utsettes for risikofylte fostervannsprøver, ufrivillig barnløshet og bære skammen over å måtte møte i en nemnd.

Jeg er ikke lenger stolt av at vi har en borgerlig regjering. Jeg er ikke stolt over at Høyre ble gjenvalgt. Jeg er hvertfall ikke stolt over at Høyre har fått til den første borgerlige flertallsregjeringen siden 80-tallet. For det har kostet mer enn det smaker. Stoltheten min er erstattet med skam. Jeg skammer meg over at jeg stemte på Høyre og jeg skammer meg over at en borgerlig regjering gjennomfører den første innstrammingen av abortloven siden den ble innført.

Jeg føler en voldsom avmakt og fortvilelse, så jeg har innsett at det er nok nå. Jeg orker ikke lenger forsvare deg og en politikk som blir mer og mer kvinnefiendtlig og bakstreversk. Jeg kan ikke lenger sitte og håpe på at det en dag blir bedre, når du gang på gang beviser det motsatte.

Nå gir jeg meg og har som følge av det bestemt meg for to ting. For det første skal jeg skal delta på kvinnedagen 8. mars. Det blir første gang jeg deltar i toget, og det er utelukkende din fortjeneste, Erna. For det andre skal jeg ikke lenger stemme borgerlig. Det er ikke alt jeg er enig med venstresiden om, men de tar hvertfall kvinner på alvor. Og for meg er det enormt mye viktigere enn at jeg kompromisser meg frem til å kunne kjøre i 110 på motorveien og spise lakrispipe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!