SYSTEMET SVIKTER: Det er noe som er feil med et system som med letthet sender en uskyldig kvinne tilbake til et land der hun venter 80 piskeslag for å ha drukket en øl, mens det samme systemet har brukt mange år på å ikke klare og sende ut en ekstrem mulla som åpent truer det norske samfunnet, skriver Kaltham Alexander Lie. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SYSTEMET SVIKTER: Det er noe som er feil med et system som med letthet sender en uskyldig kvinne tilbake til et land der hun venter 80 piskeslag for å ha drukket en øl, mens det samme systemet har brukt mange år på å ikke klare og sende ut en ekstrem mulla som åpent truer det norske samfunnet, skriver Kaltham Alexander Lie. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Kjære Erna Solberg - jeg ber deg om å bruke din makt til å hente Leila Bayat hjem til Norge

Det er noe som er feil med et system som med letthet sender en uskyldig kvinne tilbake til et land der hun venter 80 piskeslag.

Meninger

Norske politikere og rettsvesenet har gjennom mange år sørget for at mulla Krekars rettigheter ikke trues. Man vil ikke sette hans liv i fare ved å sende ham tilbake til et land hvor han risikerer å bli henrettet. Dette gjør man selv om mullaen åpent skjeller ut Norge og kritiserer de vestlige verdier som beskytter ham.

Jeg ser for meg at mullaen har et speil på veggen der han hver morgen steller sitt skjegg og gråhvite hår, mens han smiler. Bokhylla hans er fulle av koraner, og han resiterer Allahs 99 hellige navn både til morgen og kvelds. Han ber i fred, feirer Eid i fred, og faster hele Ramadan-måneden i fred.

Mulla Krekar kan kose seg, og glede seg over at jihadismen i Islams og Allahs navn toger frem. Han kan støtte opp under terrorister, mens han selv sitter et trygt sted hvor han har sikret seg ly. Mullaen er jo fengslet hos de vantro, og i hans verden er vel det en stor seier som gir ham status som martyr. Hans venner venter på ham utenfor paradisets dører, der hans Allah står klar til å hedre ham for hans heroiske kamp.

Den jihad mulla Krekar bekjenner seg til, handler ikke bare om å bekjempe og drepe vantro i Allahs og Islams navn. Jihadismen handler også om de strenge sharialover som rammer alle hardt, og i særdeleshet kvinner. Det å fremme bruk av kvinneundertrykkende plagg, som nikab, er jihad. At kvinner med heldekkende klær presser seg til å skulle bade i basseng der man vanligvis bruker bikini, er jihad. Jihadismens metoder er mange. Hvis mullaen ikke får halalkjøtt eller halalegg, kan han gjøre opprør mot «urettferdigheten» og «rasismen» som han lider. Og samtidig samle poeng hos sine venner og hos sin gud.

Da sikkerhetstjenesten hentet mullaen hjemme i hans leilighet på Tøyen i mars 2012, hylte han «Islam, Islam, Islam, ja til islam». Mulla Krekar var rasende og sint, og han mente at dette var brudd på islams lover å arrestere ham. De norske lover bryr han seg ikke om. Mullaen opptrer som om han fremdeles eier makten, som da han var i Irak. Han utnytter den ytringsfriheten som både han og millioner av muslimer ikke har der sharialoven praktiseres.

Mange av oss vanlige muslimer har ikke vokst opp med ytringsfrihet, demokrati, og muligheten til å si vår mening fullt ut uten risikere dødsstraff. Den eneste ytring vi kan og er flinke til å utøve, er å true folk på livet. Og om det skal være opp til sånne som mulla Krekar, blir det ingen forandring på dette.

Den hjerteknusende historien til Leila Bayat fra Iran viser hva som skjer i dag. Hun er heldig som ikke ble henrettet foran tusener på torget. Jeg ber om at Allah har hørt hvert piskeslag og hvert skrik. Jeg tviler på at Irans regime virkelig tror på en rettferdig Allah, men pisking har eksistert i flere hundre år, siden Muhammeds tid. I enkelte muslimske land hugges både kvinner og menns hoder av i Allahs navn. Dødsstraff ved skyting finner man også hjemmel for i en religion som stammer fra en tid hvor gevær ikke fantes.

Norge, som så aktivt beskytter mullaen, klarer ikke å beskytte ofrene for hans agenda. Ved å sende Leila Bayat tilbake til et land som stod klar til å gi henne 80 piskeslag for å ha drukket alkohol, har Norge svekket sin troverdighet. En kvinne er adskilt fra sitt barn, og skadet, som følge av at hun ikke ble trodd. Akkurat slik jeg opplever at mange av oss ikke blir trodd når vi kjemper imot at de samme krefter som mulla Krekar representerer skal få innpass i Norge.

Jeg er ikke sikker på at Bayat ønsker å komme til Norge igjen. Hvordan skal hun føle seg trygg her. Norge er jo det landet som har sendt henne til det stedet der hun flyktet fra. Men jeg ønsker å si til deg kjære, flotte, modige og sterke Leila Bayat: Jeg takker Allah for at du fremdeles er i live! Jeg vet veldig godt hvordan det føles å bli pisket i Islams navn.

Vold mot kvinner er ikke unormalt i islamistiske kulturer. Enten det er familiens ære eller sharialoven som benyttes som grunnlag, er straffen meget hard for dem som rammes. Bayats rygg er full av åpne sår fra den hellige piskingen i Islams og Allahs navn. Hun bærer de samme merker som tusenvis av mennesker før henne.

Leila Bayat ble sterkt krenket og dypt såret, ikke bare som en unik person. Menneskeverdet, menneskerettighetene og alle kvinners rettigheter er også krenket. Alle som hjelper denne kvinnen rammes av den samme fordømmelse som Bayat. De er, som henne, stemplet som dårlige muslimer. Men jeg beundrer vennene hennes som våget å hente henne fra rommet hvor hun ble pisket. Det krever en soldats mot.

Min Allah glemmer ikke slik urett. Enhver krenkelse som Bayat og andre har lidt, skal en dag bli gjort rede for, og Allahs kjærlighet skal 1000 ganger overgå hvert overgrep. Du er elsket av en rettferdig Allah, og behøver ikke leve i skammen som påføres deg fra det falske gudebildet som islamistene bekjenner seg til.

La oss tørre å se helheten i det som skjer, og ikke bare være opptatt av enkeltfaktorer. Mulla Krekar og hans likesinnede har en ødeleggende agenda, som vi må stå opp mot. Det å kjempe på Bayats side, er det eneste rette!

Kjære Erna Solberg, jeg ber deg om å bruke din makt til å hente Leila Bayat hjem til Norge, og la henne få tilbake sitt liv og menneskeverd!