KOMMENTARER

Facebook-striden:

Kjære Espen Egil. Ikke narr oss til å tro at Facebook er den eneste fienden. Du er også det

Problemer innad i media.

KJÆRE VENE: Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen med dagens forside av Aftenposten som i helhet er viet et forsidebrev til Facebook-sjefen Mark Zuckerberg der de kritiserer selskapSets beslutning om å sensurere et fotografi fra Vietnamkrigen. Internasjonale store medier som CNN, The Guardian og Der Spiegel gjengir Aftenpostens-redaktør Espen Egil Hansens bekymringer om Facebook-sensur og utfordringer for ytringsfriheten.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
KJÆRE VENE: Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen med dagens forside av Aftenposten som i helhet er viet et forsidebrev til Facebook-sjefen Mark Zuckerberg der de kritiserer selskapSets beslutning om å sensurere et fotografi fra Vietnamkrigen. Internasjonale store medier som CNN, The Guardian og Der Spiegel gjengir Aftenpostens-redaktør Espen Egil Hansens bekymringer om Facebook-sensur og utfordringer for ytringsfriheten. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er det noen - i Norges land - som synes det er greit at Facebook sletter det ikoniske bildet fra Vietnam-krigen av Kim Phuc?

Det er så innlysende at dette er feil, at selv Erna Solberg og halve den norske regjeringen har publisert bildet på Facebook. Det ville vært en skandale om de hadde ment noe annet enn sjefredaktør Espen Egil Hansen i Aftenposten, som med stor patos i et åpent brev forteller at Facebook må slutte å overstyre hans beslutninger som redaktør.

Vi kan alle skrive under på dette. Nå mangler det bare at vi får høre hva kong Harald har å si om saken. Han er sikkert kritisk til Facebook, han også!

I dag ble Erna Solbergs bilde av Kim Phuc slettet fra hennes Facebook-konto. Det er krig! Men det er jo ikke Facebook-sjef Mark Zuckerberg som sitter i t-skjorta si i Palo Alto og sletter innhold fra kontoen til Norges statsmininster, mens hans ler en ond latter. Det sitter antakelig en 19 år gammel midlertidig ansatt i Tyskland eller Irland som ser på bildet av Kim Phuc, leser Facebooks retningslinjer en gang til, og trykker «slett».

Den lemfeldige og umusikalske slettingen er et infrastruktur-problem. Internasjonale tech-giganter har en forretningsmodell som er basert på at det fjerner behovet for mange og lokalt ansatte. Facebook har rett og slett ikke mulighet til, og foreløpig ingen ambisjoner om, å ha oversikt over alt innholdet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer