Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjære foreldre!

På vegne av alle ansatte i osloskolen: Vi er utrolig stolte av barna deres!

USIKKERHET: Ungene og ungdommene våre har brått fått kastet om på hverdagen sin. De voksne som pleier å love at alt blir bra, er usikre og redde for utviklingen selv, skriver skolesjef Marte Gerhardsen. Foto: Utdanningsetaten
USIKKERHET: Ungene og ungdommene våre har brått fått kastet om på hverdagen sin. De voksne som pleier å love at alt blir bra, er usikre og redde for utviklingen selv, skriver skolesjef Marte Gerhardsen. Foto: Utdanningsetaten Vis mer
Meninger

Ungene og ungdommene våre har brått fått kastet om på hverdagen sin. De voksne som pleier å love at alt blir bra, er usikre og redde for utviklingen selv. Nå trenger vi godt samarbeid mellom hjem og skole for å få elevene og barna våre gjennom disse ukene på en best mulig måte.

På vegne av alle ansatte i Osloskolen vil jeg si at vi er utrolig stolte av barna deres! De er noen av de som blir hardest berørt av koronakrisen, og de viser i denne situasjonen hvor fine og ansvarsfulle de er når de settes på prøve. Lærere forteller meg om elever som nikker alvorlig når vi sender dem hjem med oppgaven at de skal holde roen, også for mamma og pappa som ikke har vært med på noe lignende før. Som forstår at vi skal være solidariske og ikke tenke på hva "jeg" vil, men hva "vi" trenger. Elever som synes det er kjedelig med bursdagen som ikke ble feiret, men skjønner at bestemoren som klassekameraten er bekymret for er viktigere.

I begynnelsen av forrige uke var livene deres fortsatt fylt av skole, lek og venner. De aller fleste barn opplevde at de voksne i livet deres, både foreldre og lærere hadde oversikt og gode svar på det meste. Nå er situasjonen en helt annen. Landet vårt har ikke siden andre verdenskrig stått overfor en så alvorlig prøvelse.

Hverdagen deres er totalforandret. Alle som kan være hjemme er sendt hjem, med beskjed om å holde seg mest mulig inne og mest mulig unna folk. All lek og trening med andre er avlyst. Og barn møter voksne som ikke har svar på alt og som også er redde for hvordan dette skal utvikle seg.

Slik lærere står på over hele landet nå, jobber mine kolleger i Osloskolen på spreng for å lage gode undervisningsopplegg for barna deres de neste to ukene. For elevene i videregående skole er det viktig at de får lært det de trenger for å fullføre utdannelsen sin og starte på voksenlivet. Men det er også viktig at vi holder kontakten med dem og bidrar til å holde motivasjonen for utdanning oppe gjennom denne perioden. Det samme gjelder for ungdomsskoleelevene våre. Dette er både fordi det er mye de skal lære, men enda viktigere enn selve læringsutbytte er det å bidra til struktur i dagene deres.

Vi håper at alle elevene fortsatt opplever at de er en del av et fellesskap og at vi i samarbeid med dere foreldre skal sørge for at de får gode opplevelser med å lære spennende ting også disse to ukene. VI prøver å legge opp til variert undervisning og oppfordrer dere til å bidra til at de kommer seg ut en tur. De er vant til fysisk aktivitet, og Helsedirektoratet anbefaler minst en time fysisk aktivitet hver dag.

Barn og unge kan bli redde og ukonsentrerte av at verden rundt er så usikker. Hvis dere ser at barnet eller ungdommen deres er urolig og trenger noe helt annet enn å gjøre hjemmeskole en dag, er det selvsagt helt greit å bestemme at akkurat i dag er en tur i skogen med matpakke, å bli lest for eller bare ha tid til å snakke det viktigste. Vårt felles mål er å gjøre denne perioden så god som mulig for elevene våre.

Jeg håper også at dere hjelper hverandre med ideer til hvordan man skal skape gode hverdager i en veldig spesiell situasjon. Jeg ser at både lærere og foreldre har laget grupper i sosiale medier for å gi hverandre gode tips. Det er inspirerende å se hvor mye kreativitet som finnes når vi står i en utfordring som denne.

Vi vet ikke hvor lenge denne unntakstilstanden vil vare. I osloskolen har vi nå fullt fokus på å være tilstede for elevene de kommende ukene. Jeg opplever et sterkt samhold og stort engasjement blant de 16 700 ansatte. De bryr seg og står på for elevene, og er opptatt av at de skal bidra til den nasjonale dugnaden. Som en lærer sa til meg: Det er i sånne tider man skjønner hvor viktig fellesskap og samarbeid er for å bekjempe slike vanskelige situasjoner. Men, uten tvil skal vi komme oss gjennom dette. 

Hele Norges coronakart