<strong>DUGNAD:</strong> Idretten er småbarnsforeldre som i en hektisk hverdag baker kaker og lokale idrettsledere som stiller opp, selv på julaften om det trengs, skriver artikkelforfatteren.
DUGNAD: Idretten er småbarnsforeldre som i en hektisk hverdag baker kaker og lokale idrettsledere som stiller opp, selv på julaften om det trengs, skriver artikkelforfatteren. Vis mer

DEBATT

Kjære idretten

Det som beskriver Norge best er dugnad, dugnad og dugnad!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er trist at diskusjonen om norsk idrett er redusert til en debatt om uakseptabel pengebruk, overdrevne reiseregninger og store alkoholregninger. Mediene har prisverdig presset på for åpenhet om idrettsstyrets pengebruk. Nylig fikk offentligheten innsyn i disse regningene. Det som kommer fram er ikke bra.

<strong>LOJAL TIL FRIVILLIGHETEN:</strong> Artikkelforfatter Masud Ghahkhani.
LOJAL TIL FRIVILLIGHETEN: Artikkelforfatter Masud Ghahkhani. Vis mer

Min og Arbeiderpartiets lojalitet ligger hos frivilligheten. Jeg kommer ikke til å skjerme verken Tove Paule (Høyre), Børre Rognlien (Høyre), Inge Andersen (tidligere generalsekretær i Norges Idrettsforbund) eller idrettspresident Tom Tvedt (AP) uansett hvilket parti de tilhører. Så enkelt er det.

Beskjeden fra et tverrpolitisk storting bør være følgende til idrettstoppene:

«Dette finner vi oss ikke i, vi krever åpenhet, klare retningslinjer. Her skal det røskes opp og ryddes opp! Dette skal aldri skje igjen.»

Det spesielle er at Høyre benytter mulighetene til å angripe meg. De reagerer på at jeg er så tydelig og klar på at dette er uakseptabelt. De er kritiske, fordi jeg deler den samme kritikken som dem. Det å gjøre dette til en partipolitisk krangel er rett og slett barnslig. Det er lavmål. Folk er lei politikere som krangler når de faktisk er enige.

Norsk idrett er ikke Paule, Rognlien, Andersen eller Tvedt. Idretten er småbarnsforeldre som i en hektisk hverdag stiller opp og baker kake til klubbhuset og klubblederen som stiller opp for barna, selv på julaften om det trengs. Dette gjør de for at dine og mine barn skal få en god og innholdsrik oppvekst. La meg derfor gjøre det klinkende klart: min lojalitet ligger hos dere, og ingen andre. Det er dere som er idrettsbevegelsen som jeg så inderlig er glad i.

Det har vært mange diskusjoner om hva som er typisk norsk kultur. Det jeg mener beskriver Norge best er følgende: dugnad, dugnad, dugnad! Det er de små og store fellesskap som utgjør den helheten av et samfunn vi lever våre liv i. Idretten er både ryggmargen i og spydspissen til frivilligheten i Norge.

Jeg tenker på min egen oppvekst og på alle de fantastiske foreldrene som stilte opp for oss som spilte fotball for Bakke IF i Skotselv. Takk til alle som kjørte meg og gutta på kamp, som fylte flaskene våre med saft og som vasket de sølete fotballdraktene våre. Takk til dere som klippet gresset og til gutta på oldboyslaget som alltid var der og heiet oss fram når vi spilte hjemmekamper.

Takk til trener Alf, som ga meg kallenavnet «lille Maradona». Selv om det nok ikke var på grunn av fotballferdigheten, men litt ironisk fordi jeg var smårund og hadde en mer eksotisk hudfarge. La det gå. Det ga meg en fantastisk selvtillit og følelsen av å være del av noe større enn meg selv. Et lag. Det er dette fellesskapet norsk idrett først og fremst handler om.

Jeg tilhører Arbeiderpartiet, og er stolt av at mitt parti alltid har kjempet for idretten. Idretten skulle bygges opp til å bli en folkebevegelse i hele landet. Derfor etablerte vi Norsk Tipping, som siden 1969 har gitt 135 milliarder kroner til fellesskapet. Dette er brukt til å bygge idrettsanlegg og skape kulturopplevelser over hele landet. Idretten skulle være tilgjengelig for alle, uansett hvor de bodde, og for hele arbeiderklassen.

Det er disse verdiene mange av landets største fotballklubber bygger på. Et eksempel er mitt eget lag, Godset, et fotballag fra Gulskogen i Drammen hvor gutta var arbeidere på dagtid og spilte fotball på fritida.

Derfor vil jeg at norsk idrettspolitikk skal handle om at vi har et enormt etterslep på anlegg for mange milliarder kroner. Hvordan skal Stortinget stille opp for de mange idrettsklubbene og lagene rundt om i landet, slik at vi kan spre enda mer idrettsglede og folkehelse?

Hvordan skal vi sammen sikre at alle kan delta i idretten uavhengig av størrelsen på lommeboka til foreldrene?

Hvordan skal vi sørge for at breddeidretten i tida framover skal bidra til å skape Norges neste Martin Ødegård?

Vi er en stolt idrettsnasjon. Den bygger ikke på dyrkelse av elite, men på fellesskap. Den er bygget nedenfra og opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer