Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

«Kjære John Arne Riise»

Jeg sliter med å forstå hvorfor NFF skal inngå dialog med Riise på hans premisser.

OMSTRIDT: John Arne Riise vil tilbake til norsk toppfotball, men hans enagsjement for tippeselskapet Betsson står i veien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OMSTRIDT: John Arne Riise vil tilbake til norsk toppfotball, men hans enagsjement for tippeselskapet Betsson står i veien. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

De siste dagene har mannen med flest landslagskamper for Norge figurert mye i media. Spilleren med sin fryktede venstrefot ønsker å avslutte sin fantastiske fotballkarriere på hjemmebane. Men det er ikke uten kontroverser. John Arne Riises tilknytning som ambassadør for et utenlandsk spilleselskap som direkte konkurrerer med Norsk Tipping står i veien for en eventuell hjemkomst som uten tvil kommer norsk fotball til gode.

Under tittelen «Kjære NFF» skriver John Arne på sin blogg 4. februar om sitt ønske om å spille i Tippeligaen, være med og bygge opp et lag, hjelpe unge talenter til nye høyder, skape en treningskultur og få klubben til å vokse.

Det er gledelig å se at meritterte fotballspillere ønsker å gi tilbake til norsk fotball. John Arne Riise hører absolutt hjemme som en av de største fotballstjernene fra Norge. 110 landskamper, fransk ligagull og Champions League-medalje er gode bevis på nettopp det. Mannen vet hva som kreves for å bli god. For norsk fotball vil Riises erfaring, kunnskap og kontakter i utlandet uten tvil være positivt. Solskjærs prosjekt i Molde og Kjetil Rekdals Vålerenga er gode eksempler på dette.

Norsk Tipping betaler i år minst 40 millioner kroner for at landets øverste divisjon skal hete Tippeligaen. Avtalen innebærer full eksklusivitet, og det er selvfølgelig uønsket at en direkte konkurrent av Norsk Tipping skal dra nytte av merkevaren de har betalt for. De 40 millionene er midlertidig bare toppen av kaka. Selskapet har i nærmere 70 år bidratt med midler til idrettsbevegelsen, blant annet med spillemidler til idrettsanlegg for lokale idrettslag. I dag pumper Norsk Tipping 64 prosent av sitt milliardoverskudd til idrettslige formå: Fotballbaner, ishaller, skiløyper og så videre. Dette er midler som kommer hele organiserte idretten til gode, ikke bare fotballen.

Når det kommer til Betsson ser ting helt annerledes ut. De driver fra utlandet, ettersom det finnes et politisk vedtak om at Norge skal ha et spillemonopol. Selskapet betaler ikke skatt. Overskuddet kommer ikke idrettsbevegelsen til gode. Foreløpig tjener eierne, John Arne Riise, Tone Damli Aaberge og andre ambassadører på at slike selskaper får en større rolle i det norske spillemarkedet.

Da John Arne Riise i juli 2015 uttrykte interesse for å avslutte karrieren i Norge var Norsk Tipping tidlig ute i media og varslet sin sak. Uttalelsen ble tolket som ren provokasjon av hovedmannen, noe han ga uttrykk for på bloggen sin. Det hevdes at interessen rundt ham fra norske klubben er stor. På sin blogg skriver Riise 4. februar i år at hans telefon ikke har stått stille de siste 48 timene. Norske klubber som vil ha ham ringer.

Dette tolker han som at klubbene er uenige med NFF (i at kontrakten med Betsson må opphøre) og at klubbene vil ta fighten. NRK skriver på sin side at ingen at Tippeligaklubbene foreløpig er villige til å støtte Riise i hans sak. Uansett hvem som måtte ha rett, siste ord mellom partene i denne saken er neppe sagt, selv om NFF og Norsk Tipping gir uttrykk for å være lei av å kommentere saken. For John Arne er i stand til å bidra med noe til enhver klubb i Norge, og mange klubber vil nok være interessert dersom en retur innenfor regelverket er aktuelt.

Nylig våknet vi til overskrifter om at John Arne hevder på sin blogg at han av Skiforbundet ble bedt om å forlate Holmenkollen Skifestival på grunn av hans forhold til Betsson. Skiforbundet og arrangøren av Holmenkollen Skifestival avviser dette. At Norsk Tipping ikke sponser noen av delene, gjør ikke historien mer troverdig.

Dette føyer seg inn i en rekke saker og uttalelser som etter min mening er forsøk på oppmerksomhet, som kombinert med nedverdigende omtaler i media om Norsk Tipping gir mannen en smak av useriøsitet. Til tider tenker jeg at slik oppførsel ikke er en landslagslegende verdig. Til tider tenker jeg at dette er et spill for å skape oppmerksomhet, slik Betsson ønsker.

Mesteparten av tiden tenker jeg at John Arne Riise er en fantastisk fotballspiller, en legende som etter mye mediestøy gjennom karrieren har tjukk nok hud til å gi blaffen i hva andre mener om han. For han sier selv at alt han vil er å spille fotball.

NFF blir av Riise bedt med på dialog for å finne en løsning. Samtidig skriver Riise at han ikke vil slutte hos Betsson, og han akter å forbli lojal. En ting jeg sliter med å forstå er hvorfor NFF skal inngå dialog med Riise på hans premisser. Hvorfor skal NFF risikere å vanskeliggjøre sitt forhold til en så viktig bidragsyter for idretten som Norsk Tipping?

Skal NFF begå regelbrudd med en aktør som gir den organiserte idretten så mye støtte, og hva vil resten av idrettsbevegelsen synes om det?

Kanskje er dette spørsmål som John Arne Riise bør svare på, for det er han som ber NFF bryte med en av norsk idretts viktigste prinsipper: Lojalitet.

Hilsen fotballgal student på Norges idrettshøgskole