Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjære journalister: Grensen er nådd

Skal vi bare være en gjeng med sauer som hyller alle som protesterer mot «han stat» — uansett hva de protesterer mot?

 IKKE TØFT:  Det er ikke tøft ikke å bruke vest. Det er ikke politiet og rettssystemet som sløser vekk ressurser på Arne (90) (øvrig identifikasjon totalt unødvendig), skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix / Privat
IKKE TØFT: Det er ikke tøft ikke å bruke vest. Det er ikke politiet og rettssystemet som sløser vekk ressurser på Arne (90) (øvrig identifikasjon totalt unødvendig), skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer
Meninger

Jeg vet at jeg ber om trøbbel nå. At jeg kommer til å få beskyldninger om humørløshet, politisk korrekthet, forakt for det ekte nordnorske, høye hæler, kontorjobb, juridikum og det som verre er, slengt etter meg. Men altså, alvorlig talt — jeg fikk nettopp et såkalt push-varsel fra TV2 som lød «Flytevest-Arne ber om full frifinnelse». Grensen er nådd. Nå klarer jeg ikke å holde meg lenger.

Det er ikke tøft ikke å bruke vest. Det er ikke politiet og rettssystemet som sløser vekk ressurser på Arne (90) (øvrig identifikasjon totalt unødvendig). Det er ikke slik at man kan la være å rette seg etter lover man mener er unødvendig og idiotisk. Det er ingen øvre aldersgrense for å følge norske lover og regler. Og la meg føye til — de fleste lover og regler i Norge er der med god grunn.

Jeg bryr meg veldig lite om personen Arne, og hva han måtte velge å gjøre — eller ikke gjøre — i sine gylne pensjonist-år. Det er rett og slett nokså uinteressant for meg om han velger å bruke vest eller ikke. På samme måte som jeg har liten personlig interesse av om han bruker bilbelte når han kjører bil, sykkelhjelm når han sykler eller følger fartsgrenser og forskrifter. Det er egentlig ikke min sak, og ut over at jeg oppfordrer folk til å bruke hodet når de ferdes ute i naturen i vårt langstrakte land på et helt generelt grunnlag, så bryr jeg meg fint lite om Arnes personlige valg.

Men kjære journalister i Fremover, Nordlys, VG, Tv2 og NRK (og sikkert mange flere): Hva er det dere holder på med? Skal ikke også folk over 90, og/eller folk nordfra få noen kritiske spørsmål?

Skal vi bare være en gjeng med sauer som hyller alle som protesterer mot «han stat» — uansett hva de protesterer mot?

Trenger vi en påminnelse om at det i fjor var 119 drukningsdødsfall i Norge, og at 55 av disse var menn over 40 år? Og at svært mange (32 drukningsdødsfall) skjedde i forbindelse med bruk av fritidsbåt?

Alle regler og lover skal ikke aksepteres uten protester, men vi er alle forpliktet til å følge dem til vi eventuelt får politisk gjennomslag for å endre dem. Det gjelder fartsgrenser, promillegrenser og ja — også regler om å ha vest i båten. Den aktuelle regelens idioti har det vært stor enighet om i kommentatorfeltet — det er meningsløst med et påbud om å ha vest i båten.

Det har imidlertid i liten grad kommet frem hva som er Arnes — eller journalistene og kommentatorenes — alternativ. Er det et ønske om en lovendring, og hva skal denne lovendring i tilfelle gå ut på? Skal det være påbudt å ha på seg vest, eller skal det ikke være noen regler om vest? Skal det være en gradering av hvor nært land man er, hvor sjøvant man er, hvordan været er eller hvor gammel man er?

Med noen ganske få unntak har det vært en mediedekning helt uten kritiske spørsmål — og helt ut av proporsjoner. Jeg har sett noen innslag der Redningsselskapet har uttalt seg, og jeg synes de klarer å bidra til litt perspektiv. Det er dessverre i forsvinnende liten grad — og dette perspektivet har media først kommet med etter at vinden i løpet av de to tre siste dager har snudd — hovedsakelig takket være innlegg på sosiale medier.

Så journalister, hvor har dere vært? Hvorfor har ingen av dere spurt Arne om det ikke hadde vært greit å ha vest i båten dersom det blåser opp til storm, dersom han får trøbbel med motor eller båten tar inn vann? Hvorfor har ingen bydd han på motstand i hans protest — både hva gjelder form og innhold?

Jeg legger til; jeg tar sjøl av meg vesten på flatt hav dersom været er varmt og forholdene ellers tillater det, men jeg tar den på meg igjen når båt og bruk skal flyttes, og jeg har den alltid med meg. Og skulle ulykken være ute, er jeg utrolig glad for at noen — gjerne han Stat — kommer og leter etter meg. Og de kommer og leter etter de over 90 og — uansett om de bruker vest eller ikke.


Dette er en lett redigert versjon av et innlegg som først sto i Nordlys