Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ny regjering

Kjære kulturminister, kjære Trine

Vi trenger en handlekraftig kultur- og idrettsminister både for Norge og for Oslos innbyggere. Vi håper det er deg, Trine.

SETTER SIN LIT TIL TRINE: Kronikkforfatteren har store forventninger til en kulturminister som er tidligere kulturbyråd i Oslo. Trine Skei Grande fikk flest blomster da hun kom ut fra ekstraordinært statsråd sammen med finansminister Siv Jensen (t.v.) og statsminister Erna Solberg torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SETTER SIN LIT TIL TRINE: Kronikkforfatteren har store forventninger til en kulturminister som er tidligere kulturbyråd i Oslo. Trine Skei Grande fikk flest blomster da hun kom ut fra ekstraordinært statsråd sammen med finansminister Siv Jensen (t.v.) og statsminister Erna Solberg torsdag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

454Det er ikke hver dag Norge får en ny kultur- og idrettsminister, men når vi først får et bytte er vi spente og forventningsfulle. Gratulerer så mye!

Det at Norge nå får en kulturminister som er tidligere kulturbyråd i Oslo gjør at vi har store forventninger. Vi vet at du kjenner til mange av de utfordringene kulturlivet, frivilligheten og idretten står overfor ikke bare nasjonalt, men også i Oslo.

BYRÅD: Rina Mariann Hansen.
BYRÅD: Rina Mariann Hansen. Vis mer

Oslo står overfor noen helt spesielle utfordringer, spesielt når det gjelder kultur- og idrettstilbudet til barn og unge – med landets laveste idrettsanleggsdekning og lav andel barn i kulturskolen. Vi trenger derfor de midlene vi kan få til å bygge flere idrettsanlegg og få flere barn i kulturskolen, slik det rødgrønne byrådet gjør i Oslo. Vi håper nå at vi kan få til mye sammen med deg.

La meg ta noen eksempler hvor vi har forventninger til deg som kulturminister. Oslo har en rekke institusjoner av stor nasjonal betydning. Om et par år vil for eksempel det nye Munchmuseet stå ferdig i Bjørvika. Initiativet om å legge museet til munningen av Akerselva kom i sin tid fra Venstre. Det blir et flott museum, men det blir veldig dyrt. Vi er veldig glade for at staten bidrar til investeringa. Oslos innbyggere må betale for driften. Venstre har tidligere tatt initiativer overfor regjeringen for å få den til å bidra med driftsmidler til museet. Uten at dere har lyktes med det. Nå som du har blitt kulturminister, Trine, ønsker vi å få dette på plass. Vi ønsker nå å ferdigstille dialogen mellom Oslo kommune og regjeringen og få til en felles løsning for det nye Munchmuseet. Det statlige bidraget til investering var viktig, neste skritt er å bidra til driften. For Munchmuseet er ikke bare et tilbud til byens befolkning, men det er hele landets museum, faktisk hele verdens museum.

Vi gleder oss over formuleringen i den nye regjeringserklæringen som Venstre har fått gjennomslag for om at det gamle Nasjonalgalleriet ikke skal legges ned når det nye Nasjonalmuseet står klart på Vestbanen. Dette vil gjøre at en viktig del av landets kulturarv og hukommelse blir videreført på Tullinløkka. Nasjonalgalleriet er viktig for byen og for landet. Vi er derimot bekymret for at regjeringen vil mene at kostnaden vil bli for høy når videreføring blir vektet opp mot skattekutt til de rikeste i budsjettbehandlingen. Her er det fint om du fortsatt kjemper Nasjonalgalleriets sak som visningssted for kunst. Vi står sammen om dette.

Jeg elsket filmen «Snømannen», til tross for dårlige kritikker i mediene. Som Donald Trump ville sagt det om pressens anmeldelser: «Fake news». Nei da. Ikke bare likte jeg filmen fordi at jeg syntes filmen var ganske spennende, men først og fremst likte jeg den fordi den er spilt inn i Norge, for et internasjonalt publikum.

Dette ble mulig på grunn av at det offentlige aktivt jobbet for at filmen skulle spilles inn i Norge. Vi bidro både med penger og med tilrettelegging. Slikt skaper arbeidsplasser og norgesreklame. Vi er avhengige av at regjeringen bidrar økonomisk for at internasjonale produksjoner skal bli lagt til Norge. Norsk filmbransje har momentum og ambisjoner. Insentivordningen og annen filmstøtte er konkrete virkemidler for å stimulere kreative næringer. Vi trenger ikke flere kutt nå. Vil du bidra til det, Trine?

Frivilligheten og det lokale kulturlivet har stort behov for steder å være, både produksjonslokaler og visningsarenaer. De siste årene er den nasjonale støtten til lokale kulturhus så godt som utradert. I regjeringserklæringen skriver Venstre, Fremskrittspartiet og Høyre at de vil vurdere innretning og fordeling av tippemidler til kulturbygg og frivillighetseide bygg. Dette vil potensielt kunne ha positive konsekvenser for dem som driver med frivillig arbeid i Norge, men da er vi avhengige av at erklæringen blir mer enn bare en vurdering. Det er midlene som bør økes, samtidig som innretningen kan vurderes endret. Slike midler bidrar til realiseringen av Vega scene, det er Melahuset og Billedhoggerforeningen. I Oslo trenger vi blant annet lokale kulturhusmidler til å pusse opp flere lokalbibliotek. Vi vil gjerne invitere deg til Stovner bibliotek, vårt nyeste og fineste fellesrom.

Til sist: Jeg ønsker meg en mye sterkere innsats for å utvide publikum. De som ikke deltar i kulturaktiviteter eller i idretten i dag skal inviteres med – og flere skal få muligheten til å delta. Mange flere bør få oppleve at kulturtilbudene er relevante og inkluderende. Det krever kunnskap om hvem som deltar, og om grunnene til at folk lar være. Og det krever et systematisk arbeid med metoder for å få flere med.

Lykke til!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!