DEBATT

Fraværsgrense i videregående skole

Kjære kunnskaps­minister. Du viser trafikk­lærerne null respekt

Hvem skal ta seg av trafikksikkerhetsarbeidet når du har radert bort kompetente lærere og trafikkskoler?

FRAVÆRSGRENSA: Trafikklærer Bernt Oldernes skriver at han ikke kommer til å støtte Høyre i valget. Illustrasjonsfoto: Stig B. Hansen / Aftenposten
FRAVÆRSGRENSA: Trafikklærer Bernt Oldernes skriver at han ikke kommer til å støtte Høyre i valget. Illustrasjonsfoto: Stig B. Hansen / Aftenposten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. I dag fikk jeg et brev fra deg med en faktura der du ønsker at jeg gir deg og ditt parti kr. 400,- i bidrag til valgkamparbeid for Høyre. Du forteller om ditt lærerløfte der alle elever skal ha samme mulighet til å lykkes. Du vil også stille strenge krav til hvem som skal bli lærere.

Du har strammet inn reglene om fravær i videregående skole. Samtidig har du sagt klart ifra om hva du vil godkjenne som fravær. Som eksempel kan helse- og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, politisk arbeid, representasjon i arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå, f.eks. idrett, nevnes.

Alt annet, også trafikkopplæring, er å forstå som skulk og vil fort føre til at elever ikke får godkjent faget.

Men kjære Torbjørn. Lenge før du ble kunnskapsminister var allerede trafikklærerutdanningen i Norge blitt en toårig høyskoleutdannelse. Dette var et ledd i en helhetlig tenking om å gjøre Norge til et land der det skulle være null drepte og null varig skadde i trafikken. Denne satsingen, i lag med mange andre trafikksikkerhetstiltak, har gitt lang færre dødsulykker de siste årene. Det stilles strenge krav til kompetente trafikklærere og trafikkskoler. Vegvesenet gjennomfører tilsyn og holder de ikke mål får de ikke fortsette. Men disse høyt utdannede og kompetente trafikksikkerhetsarbeiderne (trafikklærere) viser du null respekt. Du mener de fint kan starte arbeidet om ettermiddagen og fortsette utover kveld, natt, og i helger. Dette fordi dine holdninger til trafikksikkerhetsarbeid sidestilles med skulking i skolen.

Hva blir resultatet? Siden dine vurderinger av konsekvensene ikke er til stede skal jeg gi deg noen tips.

Trette, umotiverte og slitne elever som må ha mesteparten av opplæringen sin på ettermiddag, kveld og i helger. Dette kommer på toppen av leksene fra skolen.

Umulig å gjennomføre opplæringen i henhold til læreplanene. Ta en tur til Vadsø og andre småbyer i distriktene og se hvilke trafikale utfordringer elevene får etter klokken 16.00 på ettermiddagen. Kanskje noen av elevene vil oppdage at første vikeplikt kommer på førerprøven, som selvsagt må gå på dagtid (for det tør du nok ikke tulle med).

Trafikklærere som må arbeide når andre de bør sammenliknes med er ferdige med sin arbeidsdag. De vil naturligvis ha kompensasjon for å arbeide ettermiddag, kvelder og helger. Ville du akseptert å være kvelds- og nattarbeider uten å få kompensasjon for dette? Hvem tror du må betale disse kostnadene som trafikkskolene nå blir påført?

Godt utdannede og motiverte lærere vil fort finne ut at arbeidstid fra 16.00 og utover kvelden, samt lørdager og helligdager ikke var slik de hadde sett for seg arbeidsdagen sin. De får heller ikke gjort jobben sin slik myndighetene krever, så de finner fort på noe annet. Yrket vil miste de beste lærerne.

Mange trafikkskoler vil mest sannsynlig legge ned eller få store økonomiske problemer og gå konkurs. Og om du ikke tror på den økonomiske fremstillingen så kan du begynne med å sjekke trafikkskolenes lønnsomhet.

Hvem skal ta seg av dette trafikksikkerhetsarbeidet når du etter kort tid har radert bort kompetente lærere og trafikkskoler?

Så derfor, kjære Torbjørn, synes jeg du er veldig freidig når du sender meg et brev med faktura der du vil jeg skal støtte ditt politiske arbeid. Tidligere har jeg støttet partiet, men ser nå at det ikke er veldig aktuelt lengre. Det er synd fordi det fortsatt fins mange bra politikere i ditt parti, samt en flott ordfører i min hjemkommune.

Men din måte å behandle saken på viser at landet vårt akkurat nå har en kunnskapsløs kunnskapsminister. Beklager Torbjørn, men noe pengestøtte eller annen støtte blir det nok ikke fra meg og mange med meg. Det tenker jeg vil merkes ved neste valg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer