DEBATT

Debatt: Legemidler

Kjære lege, bli heller kjent med industrien

Legemiddelutvikling er økonomisk risikabelt; fra idé til ferdig medisin lykkes bare ett av ti prosjekter. Det viktigste er at de nye legemidlene er dokumentert trygt og effektivt.

NYE LEGEMIDLER: Ja, det er industrien som gjør det meste av legemiddelforskningen. Det er fordi det er legemiddelindustrien som utvikler nye legemidler, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYE LEGEMIDLER: Ja, det er industrien som gjør det meste av legemiddelforskningen. Det er fordi det er legemiddelindustrien som utvikler nye legemidler, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Allmennlege Thomas Johansson er skeptisk både til legemiddelindustrien og til kolesterolsenkende legemidler (statiner). Han mer enn antyder at bransjen vår driver med juks og fanteri, og at dokumentasjonen på effekten av statiner er forfalsket.

Dette må være tøft å lese for de mange legene som på slutten av 1980-tallet gjorde en ekstraordinær innsats for å legge kolesteroldebatten død. Beviset om at statiner redder liv kom jo fra en norsk lege, Terje Pedersen, og en lang rekke nordiske leger deltok i den store 4S-studien.

Utprøving av nye legemidler skjer i nært samarbeid med helsetjenesten og legemiddelmyndighetene gjennom kontrollerte kliniske studier, i mange land samtidig, i samarbeid med legemiddelmyndighetene og i henhold til strenge regler. Studiene skal godkjennes av myndighetene før de settes i gang, underveis, og i etterkant.

Åpenhet om data er en helt annen i dag enn for 20-30 år siden. I dag er man pålagt å registrere alle kliniske studier i de offentlige databasene ClinicalTrials.gov og EudraCT, og undersøkelser har vist at legemiddelindustrien er flinkere enn akademia til å innrapportere studieresultater (68% kontra 11% innrapporteringsandel). Rådata for alle legemiddelstudier er tilgjengelige for myndighetene som skal godkjenne legemidlene, og hvem som helst kan gå inn og lete i bivirkningsdatabasene. Det er viktig å presisere at legemidler ikke godkjennes på bakgrunn av artikler i medisinske tidsskrifter.

Ja, det er industrien som gjør det meste av legemiddelforskningen. Det er fordi det er legemiddelindustrien som utvikler nye legemidler. Det er ingen som hindrer et statlig firma i å utvikle medisiner, men det krever enorme investeringer i bygg, utstyr og kompetanse, det stilles strenge kvalitetskrav til produksjonslokalet, og det kreves store investeringer i klinisk utprøving og kvalitetssikring av produktene i mennesker.

Legemiddelutvikling er økonomisk risikabelt; fra idé til ferdig medisin lykkes bare ett av ti prosjekter. Det viktigste er at det som kommer ut til pasientene i andre enden, er dokumentert trygt og effektivt.

Det jobber mange leger i industrien. Mange av dem sitter i LMIs Forsknings- og utviklingsutvalg, og de tar gjerne imot besøk av folk som vil vite mer. Kanskje en kaffekopp med dem kan dempe frykten litt? Når man bli kjent med hverandre, er det utrolig hvor mye som kan oppklares.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer