DEBATT

Debatt: Legemidler

Kjære lege, bli heller kjent med industrien

Legemiddelutvikling er økonomisk risikabelt; fra idé til ferdig medisin lykkes bare ett av ti prosjekter. Det viktigste er at de nye legemidlene er dokumentert trygt og effektivt.

NYE LEGEMIDLER: Ja, det er industrien som gjør det meste av legemiddelforskningen. Det er fordi det er legemiddelindustrien som utvikler nye legemidler, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NYE LEGEMIDLER: Ja, det er industrien som gjør det meste av legemiddelforskningen. Det er fordi det er legemiddelindustrien som utvikler nye legemidler, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Allmennlege Thomas Johansson er skeptisk både til legemiddelindustrien og til kolesterolsenkende legemidler (statiner). Han mer enn antyder at bransjen vår driver med juks og fanteri, og at dokumentasjonen på effekten av statiner er forfalsket.

Dette må være tøft å lese for de mange legene som på slutten av 1980-tallet gjorde en ekstraordinær innsats for å legge kolesteroldebatten død. Beviset om at statiner redder liv kom jo fra en norsk lege, Terje Pedersen, og en lang rekke nordiske leger deltok i den store 4S-studien.

Utprøving av nye legemidler skjer i nært samarbeid med helsetjenesten og legemiddelmyndighetene gjennom kontrollerte kliniske studier, i mange land samtidig, i samarbeid med legemiddelmyndighetene og i henhold til strenge regler. Studiene skal godkjennes av myndighetene før de settes i gang, underveis, og i etterkant.

Åpenhet om data er en helt annen i dag enn for 20-30 år siden. I dag er man pålagt å registrere alle kliniske studier i de offentlige databasene ClinicalTrials.gov og EudraCT, og undersøkelser har vist at legemiddelindustrien er flinkere enn akademia til å innrapportere studieresultater (68% kontra 11% innrapporteringsandel). Rådata for alle legemiddelstudier er tilgjengelige for myndighetene som skal godkjenne legemidlene, og hvem som helst kan gå inn og lete i bivirkningsdatabasene. Det er viktig å presisere at legemidler ikke godkjennes på bakgrunn av artikler i medisinske tidsskrifter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer