DEBATT

Kjære Lene Marie. Helt til det siste var du deg

Slik minnes Margreth Olin kunstneren Lene Marie Fossen (33), som sovnet stille inn med sin nærmeste familie rundt seg natt til 22. oktober.

DOKUMENTAR: I januar har dokumentaren om Lene Marie Fossen premiere. Hun døde før den rakk å bli vist fram for folket. Her kan du se traileren. Video: Speranza AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kjære Lene Marie. Helt til det siste var du deg. Modig og viljesterk. Det er med stor sorg vi som har jobbet med filmen om deg nå må slippe deg. Du har kjempet mot denne sykdommen med en kraft jeg aldri har møtt hos noen. Alvorlig anoreksi er et sakte selvmord, fortalte du meg da vi ble kjent. Da trodde jeg du kunne vinne kampen. Eller dere; du, mamma og pappa. For dette er en kamp dere har kjempet sammen. Slik ble det ikke.

De siste døgnene sluttet vi å snakke om overlevelse, vi snakket om døden. Du visste at den kom nå. Foreldre bringer barn inn i verden. Vi er jordmødre. Vi skal ikke bringe dem ut. Men noen mødre opplever å bli himmelmor også.

Torill fikk den tunge oppgaven å trygge deg over. Det har gjort livsendrende inntrykk å følge deg, Torill og Geir i disse åra, hvor håp og fortvilelse har avløst hverandre til siste slutt. Du sovnet rolig inn med din nærmeste familie rundt deg. Trygg, med tillit til at vi faller tilbake i det lyset vi kommer fra, vi faller ikke inn i mørket.

Fotografen Lene Marie malte med lys, formsterk, stilsikker, med en livsnerve det skinte av. Kraften i bildene dine tangerte lyset du selv bar på, det som var den egentlige deg, bak sykdommen, den Lene. Hun som sto i en tradisjon av sterke, uredde kunstnere, uten skolering, selvlært.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer