Kjære Linnéa Myhre

Seieren som mest sexy ble feiret nesten naken med synlig ryggrad og utstående skulder.

ÅPEN: Linnea Myhre har vært åpen om sine egne spiseforstyrrelser. Her fra en sak om ulike dietter i sommer. Foto: Lars Myhren Holand
ÅPEN: Linnea Myhre har vært åpen om sine egne spiseforstyrrelser. Her fra en sak om ulike dietter i sommer. Foto: Lars Myhren HolandVis mer
Debattinnlegg

Linnéa Myhre skriver til MANN-redaktør Knut Christian Moeng at hun ikke klandrer ham for å ha kåret henne til Norges mest sexy kvinne mens hun var alvorlig syk av depresjoner og spiseforstyrrelser for tre år siden. Det gjør imidlertid jeg.

27. november 2011 husker jeg veldig godt. Etter å ha lest om kåringen på ungdomsnettstedet 730.no fulgte jeg jubelkoret i sosiale medier. «Yes at hun stilte opp lettkledd». «Og så utrolig bra hun så ut!». Oppgitt og frustrert ventet jeg på at noen skulle rope ut «unnskyld meg, men hva er det egentlig som skjer her?».

Myhre skriver i den nye boka si at hun ikke klandrer Moeng for å ha kåret henne til Norges mest sexy kvinne mens hun var alvorlig syk av depresjoner og spiseforstyrrelser, for det kunne han jo ikke vite. Men jo! Det kunne han. Det var akkurat det jeg skrev om i et leserinnlegg den kvelden, men som jeg aldri sendte inn til noen avis:

«Myhre har vært åpen på bloggen sin om kampen mot anoreksia. Hun har delt og kommentert bilder fra sin aller sykeste og tynneste periode, skriver om trening og kaloriinnhold i mat og drikke, og om jevnlige møter med psykolog og sovepiller. Onsdag publiserte hun et innlegg der hun fortalte om hvordan hun dagen før sto på butikken mens hun gråt bak skjerfet fordi hun ikke klarte å få seg til å kjøpe noe ordentlig mat, selv om hun visste at hun burde spise noe. Dagen etter ble hun kåret til "årets mest sexy kvinne". Seieren feires med bilde av en nesten naken Myhre med synlig ryggrad og utstående skulder.

Da det ble offentliggjort at Myhre vant kåringen "Norges mest sexy kvinne" er det ikke Myhres deltakelse jeg har et problem med. Det er bladet MANN, 730.no, og de som velger å juble og ukritisk hylle på twitter. Ble det debattert i redaksjonen om dette var ok? Fant det sted noen diskusjon rundt hvilke signaler dette sender til Myhre, og ikke minst hennes tusenvis av lesere? Tenkte twitrerne seg om før de publiserte skryt og glede over at en helt åpent syk jente blir hyllet for "sitt utseende og seksuelle kapital"?»

Når MANN publiserte en stor sak om bloggeren, kunne de også tatt seg tid til å sjekke hennes tre siste bloggposter. Det er imidlertid tydelig ut fra saken Dagbladet delte i går at MANN aldri viste særlig stor interesse eller respekt for henne, det hun drev med eller var.

Sigrid Bonde Tusvik spøkte i forrige ukes Tusvik og Tønne-podcast om hvordan «det å være sjalu på hun venninna som faktisk klarer å ha anoreksi»  er en naturlig del av det å være sekstenåring. Det er for mange mye sannhet i dette. For meg ble forsiden av Linnea Myhre den gangen, som ung kvinne, også ganske personlig:

«Denne helgen mottok jeg komplimenten «Herregud, så fin du er i den kjolen, du ser helt underernært ut!». Kommentaren var ment å være morsom, men ikke ironisk. Hun mente å skryte, og jeg ble glad. Jeg vil faktisk se så tynn ut som mulig - og jeg er ikke anorektisk en gang.

Jeg ønsker at de som jubler over kåringen ikke skal fnyse av hva jeg skriver, men heller innse at deres kommentarer påvirker jenters selvbilde. Hvis du ukritisk hyller seksualiseringen av en anorektisk kropp, bidrar du til usunn kultur. Hvis du snakker offentlig, som en gjør på internett, så husk at du har et ansvar. Husk at du som journalist for et toneangivende nettsted har påvirkningskraft. «Jeg har ikke bedt om å være et forbilde», sier mange kjendiser og offentlige personer. Neivel, men det er du.

MANN peker til og med på Myhres kosthold, som i perioder består kun av å drikke store mengder Pepsi max og å spise en spesiell type lomper, som noe morsomt og kult. Så hvis Moeng antyder at han ikke var klar over at hun lider av anoreksi eller en spiseforstyrrelse, biter jeg ikke på. Myhre er en utrolig vakker kvinne, og det håper jeg hun får høre fra sine nære når enn hun måtte trenge det. Men jeg forstår ikke hvem som får noe godt ut av å fokusere på at hun nå er så sexy, bortsett fra de mennene som får se henne halvnaken inni bladet. Myten om at kvinners lettkleddposering på forsiden av manneblader er "empowering" har jeg vanskelig for å se stemme.

En kan mene hva en vil om «mest sexy»-kåringer. Det er imidlertid liten tvil om at mange unge jenter påvirkes av dem. Å krone en anorektisk kvinne til landets mest sexy er å belønne sult som prestasjon. MANN-forsiden tyder dessverre ikke på at tittelen ble gitt som en respons på Myhres kule personlighet.»

Det er synd at Moeng, og flere med han, ikke forstår makten de selv sitter på. Ettersom det er flest kvinner som lider av anoreksi og spiseforstyrrelser, kan Moengs redaksjonelle avgjørelse regnes som et overtramp mot unge, lett påvirkelige jenter.

Kampen mot skjønnhetsindustrien og objektifiseringen av kvinnekroppen kan sies å være den kampen kvinnebevegelsen har tapt med størst margin. Forsider og kåringer som MANNs er eksempler på det. Derfor betyr det mye for meg, og antakeligvis for mange andre jenter, at Linnéa Myhre tar til motmæle. Kjære Linnéa Myhre: Tusen takk!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.