Kjære Marlene...

30 av Ernest Hemingways brev til Marlene Dietrich er gitt til et Kennedy-biblioteket i Boston. De to stjernene hadde et nært vennskap.

Kjære Marlene,
Jeg skriver dette tidlig om morgenen, i den timen da fattige mennesker og soldater og sjømenn vålner av gammel vane, for å sende deg et lite brev i tilfelle du er ensom...

Slik starter et brev skrevet av den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway, adressert til den tyske filmstjernen Marlene Dietrich. De to var nære venner.

Nå har Dietrichs etterkommere donert mer enn 30 av Hemingways brev til biblioteket og museet i Boston oppkalt etter John F. Kennedy.

- Vi visste ikke at brevsamlingen fantes, sier Deborah Leff, direktøren for JFK-biblioteket.

Platonisk

New York Times har fått lese et utdrag av brevene, som tyder på et sterkt vennskap mellom to av det tjuende århundrets største ikoner.

Etterkommerne etter de to fastholder at forholdet dem imellom var platonisk.

Hemingway sendte også Dietrich tre litterære utkast med arbeidstitlene «Across the River and Into the Trees», «The Good Lion» og «The Story of the Faithful Bull». Disse er også del av gaven til JKF-biblioteket sammen med de to diktene «First Poem to Mary in London» og «Poem to Mary», begge med undertittelen «Marlene from Papa».

Brevene er skrevet mellom 1949 og 1959, og vil gå inn som en del av det store Hemingway-arkivet i JKF-biblioteket. Brevene har aldri blitt offentliggjort før, og skal først offentliggjøres om fire år.

- Dette er sannsynligvis det største tillegget til samlingen ved siden av det Hemingways familie donerte, sier Hemingway-arkivar James M. Roth til New York Times.

PÅ REISE: Ernest Hemingway avbildet i Frankrike i 1945, på vei til Paris.
GODE VENNER: Ernest Hemingway og Cubas leder Fidel Castro. Hemingway støttet Castros revolusjonen på Cuba i 1959.
KJÆRLIGHET FOR TREDJE GANG: Ernest Hemingway med sin tredje kone, den tidligere krigskorrespondenten Martha Gellhorn.
KJENT POSITUR: Macho-Papa på tur i Afrika, der han blant annet fikk inspirasjon til novellen «The Snows of Kilimanjaro», som <a href=http://xroads.virginia.edu/~DRBR/heming.html>du kan lese her!</A>