- Kjære NAV, æ e så glad for at du finns

Lagde humoristisk hyllestlåt til NAV.

(Dagbladet): Sosialkontoret NAV er ofte en ettertraktet skyteblink for klaging og sylskarp kritikk i samfunnsdebatten. Sjelden hører vi solskinnshistorier og gode tilbakemeldinger om de ansatte, som hjelper oss når ulykken rammer.

Dette ville vesterålingen Øystein Lunde gripe tak i. Da han var ute og kjørte bil hjem fra jobb en dag, kom ideen om å lage en humoristisk hyllestvideo til de hardt kritiserte NAV-ansatte, flyvende til ham.

- Jeg har aldri gjort noe lignenede før, men jeg fikk altså ikke ideen ut av hodet og måtte bare gjennomføre, forteller Lunde som til vanlig jobber 70 prosent som lærer i Kulturskolen, i tillegg til å drive et enkeltmannsforetak som musiker, og et AS som fotograf. 

- Man får tolke låta som man vil
Lunde har flere venner som er ansatt i NAV og har fått høre en og annen innsidehistorie opp gjennom tidene om alt fra byråkratiproblemer til stressende arbeidsforhold.

Selv har han gjort seg sine erfaringer om hvor firkantet kontoret kan være tvunget til å opptre da han nylig kom ut av en foreldrepermisjon han ikke fikk bestemme tidspunktet for selv. 

- Jeg, som mange andre, har hatt mine frustrasjoner ovenfor NAV, men jeg sympatiserer enormt for de som jobber der ettersom jeg vet hvilke trange arbeidsrammer og byråkratiske regler de jobber under. Det må være tungt å ta imot all kritikken de får, når de egentlig bare er ute etter å hjelpe folk.

Om det ligger ironi eller sarkasme mellom linjene, vil han imidlertid ikke kommentere. Han oppfordrer den enkelte til å tolke låten som han vil. 

- Jeg er ikke ute etter å støte noen. Jeg ville bare lage en humoristisk låt og gi en klapp på skulderen til de som holder ut med å jobbe der. Jeg vet at de selv plages med enkelte ting og har masse problemer, så jeg ville rett og slett hylle dem litt for innsatsen de gjør. 

Var nervøs for reaksjonene
Dagen før han publiserte videoen på fredag viste Lunde den selv for de ansatte ved Bø´s lokale NAV-kontor.

- Jeg var litt nervøs for hvordan de ville reagere, men heldigvis så de humoren i låta og var begeistret. 

Ja, så begeistret var de at NAV-sjefen selv tok initiativ til at de alle skulle springe mot Lunde og gi ham en klem mens han sto og sang på stranden.

- Jeg synes forslaget var så bra at vi dro ned til stranden allerede samme kveld og spilte inn sekvensen, forteller Lunde. 

SYMBOLSK: Tilfeldighetene skulle ha det til at en venn av Lunde skulle rive huset sitt akkurat da de spilte inn videoen. - Det lagde en perfekt symbolikk for motgang. Video: Lunde/Rønningen
SYMBOLSK: Tilfeldighetene skulle ha det til at en venn av Lunde skulle rive huset sitt akkurat da de spilte inn videoen. - Det lagde en perfekt symbolikk for motgang. Video: Lunde/Rønningen Vis mer

• Se musikkvideoen øverst i saken! 

«Skryten av NAV skal du få ha for deg selv »
Etter han la ut videoen på Youtube i går, har den i skrivende stund blitt sett av 5,433 personer, og tilbakemeldingene har så langt vært ensidig positive ifølge Lunde selv. 

- Heldigvis har folk sett humoren i låta, jeg liker å ha det gøy med ting; man kan ikke sitte og være dønn seriøs om alt hele tiden.  

Det er imidlertid ikke alle som er enige i at NAV fortjener hyllesten, og flere har benyttet seg av kommentarfeltet til å dele sin mening:

«Bra på alle måter! Sangstemme, melodi, video, timing. Men den skryten av NAV skal du få ha for deg selv.»

«Dessverre e dær mange som ikkje oppleve tryggheit hos Nav. Men flott gjort Øystein. Du e jo en kjæmpehabil sanger. Men det hadde æg ikkje tvilt på at du va heiller.»

• Si din mening om musikkvideoen i kommentarfeltet under!  

 

HÅND I HÅND: Ikke alle er enige i at NAV er en trygg hånd å holde i, slik Lunde synger i sangen. Han ville derfor hylle det tidligere sterkt kritiserte sosialkontoret. Foto: Rønningen
HÅND I HÅND: Ikke alle er enige i at NAV er en trygg hånd å holde i, slik Lunde synger i sangen. Han ville derfor hylle det tidligere sterkt kritiserte sosialkontoret. Foto: Rønningen Vis mer