Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjære Norlandia - ikke ta barnehagen vår!

Vi håper at dere lar Oslo kommunes agn om muligheter for fortjeneste ligge, og stiller dere på lag med barna våre.

DÅRLIG IDÉ: « Det finnes ingen utredning eller rapport om kvalitet i barnehagen eller barnas beste opp i alt dette, og ingen har spurt oss foreldre, de ansatte eller fagfolk om dette er en god idé», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Oddmund Lunde
DÅRLIG IDÉ: « Det finnes ingen utredning eller rapport om kvalitet i barnehagen eller barnas beste opp i alt dette, og ingen har spurt oss foreldre, de ansatte eller fagfolk om dette er en god idé», skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: Oddmund Lunde Vis mer
Debattinnlegg
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Lucia-dagen i fjor fikk vi helt uventet beskjed om at vår barnehage på Asperud skulle konkurranseutsettes. Ikke fordi det var noe galt med den - faktisk så scorer den best av alle de kommunale barnehagene i sin bydel på kommunens brukerundersøkelse. I stedet har konkurranseutsettelsen handlet utelukkende om økonomi helt fra den startet med en hestehandel mellom FrP og høyrebyrådet i budsjettforliket i 2012. Byrådet bestilte da en beregning av «det finansielle gevinstpotensialet» fra konsulentselskapet PricewaterhouseCoopers. Barnehagene som ble konkurranseutsatt ble valgt utelukkende ut fra driftskostnader. Det finnes ingen utredning eller rapport om kvalitet i barnehagen eller barnas beste opp i alt dette, og ingen har spurt oss foreldre, de ansatte eller fagfolk om dette er en god idé.

Byrådet i Oslo har fått til én ting i denne saken, og det er å sørge for muligheter for fortjeneste. De har klart å trikse det til slik at kommunen skal stå som eier, men uten at kommunens egen bemanningsnorm, som krever én voksen per tre småbarn og én voksen per seks storebarn, vil gjelde. Dette gjør det mulig for en privat tilbyder å presse inn flere barn per voksen, og dermed kunne hente ut en viss fortjeneste. Det vil også være mulig å hente ut fortjeneste på å få tak i mindre erfarne ansatte, som dermed vil gi lavere lønnskostnader og videre muligheter for en fortjeneste. For i denne prosessen ser dessverre mange ansatte seg tvunget til å se etter ny jobb, blant annet for å sikre pensjonstilværelsen sin.

I vår barnehage ser så mange som 10 av 13 etter andre jobbmuligheter. Mange av de trygge, erfarne og høyt kompetente voksne som barna våre og vi har blitt så glade i vil forsvinne. Og for de sårbare barna vil det bli ekstra dramatisk at fagmiljøet rundt dem blir rasert.

Denne prosessen har vært så uryddig og dårlig gjennomtenkt at det nesten virker utenkelig at det skal kunne komme noe godt ut av det. Blant annet skal barna legges ut på anbud på nytt hvert sjette år, noe som gjør det umulig for dem som driver å tenke langsiktig. Og barn og foreldre i denne barnehagen vil kunne oppleve den samme utryggheten som vi opplever nå hvert sjette år. Også de private barnehagekjedene ser dette. En av de største kjedene skriver i brev til oss foreldre at «Modellen med korte kontrakter som Oslo kommune foreslår, fremstår som lite gjennomtenkt for å bygge en barnehage med kvalifiserte ansatte, et godt fagmiljø og kvalitet på tilbudet til barnehagebarna.» Nå har alle barnehagekjedene sagt at de ikke vil legge inn anbud på vår barnehage, med unntak av én. Og det er altså dere, Norlandia.

Kjære Norlandia. Om dere vil ha barnehagen vår, så kommer Oslo kommune sikkert til å gi dere den. Dere vil jo være den eneste kjeden som legger inn bud. Men vit i tilfelle at det ikke er med vår velsignelse. Vi foreldre i barnehagen er enstemmig mot en slik overtagelse. Alle de ansatte er mot. Flere fagfolk, fra utviklingspsykologer til voldsforskere har uttalt seg kritisk til konkurranseutsettelsen. Er det virkelig dette dere vil at Norlandia-barnehagene skal forbindes med? Vi håper at dere lar kommunens agn om muligheter for fortjeneste ligge, og stiller dere på lag med barna våre. Det er tusenvis av barn der ute i Oslo som mangler barnehageplass, og deres foreldre ønsker dere nok hjertelig velkommen. Dere trenger ikke å bidra til å ødelegge den gode barnehagen vår.

Hele Norges coronakart