Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjære pappaer, jeg er lei av å tørke spyet til døtrene deres

Jeg har ikke fylt 18 år en gang, og jeg kan oppleve å føle meg kvalt av presset om å drikke alkohol.

Martine Halvorsen fra serien «Sykt perfekt» skriver om drikkepress. Foto: TV 2
Martine Halvorsen fra serien «Sykt perfekt» skriver om drikkepress. Foto: TV 2 Vis mer
Meninger

Jeg har aldri vært særlig flink til å drikke alkohol. Jeg har aldri vært særlig flink til å drukne mine sorger. Jeg har venner og bekjente som gjør dette hver eneste helg, ved hver eneste mulighet. Venner og bekjente som benytter seg av hver eneste mulighet - unge som gamle, skoleelever og foreldre. Jeg har ikke fylt 18 år en gang, og jeg kan oppleve å føle meg kvalt av presset om å drikke alkohol.

Allikvel har jeg hatt en unnskyldning for å ikke drikke meg sørpe drita, den gyldne og akseptere unnskyldningen om at jeg skal på trening i morgen og at det ikke tar seg særlig godt ut å komme fyllesyk på trening.

Men dette har også ført til at venner, gode venner har latt være å invitere meg. Jeg har rett og slett blitt stengt ute fordi «det ikke blir noe gøy når du ikke drikker». Men jeg har også blitt invitert fordi «da kan jo du passe på oss andre, og du kan jo rydde opp og tørke spy».

Er det virkelig sånn? Seriøst? Det er sjelden rom for annen kos i helgene, enn å rave rundt, fullest mulig. Jeg klarer faktisk ikke å holde følge med det rotteracet som er, jeg orker heller ikke. Alle snakker om at det hadde vært deilig med en filmkveld, med godteri, gode venner og kos. Men hvor blir dette av? Vinner virkelig alkoholen og det å få flest «checks» på lista? 

Kjære mannfolk, kjære pappaer, jeg syntes ikke det er kult å bli kalt sexy og klaska på rumpa når jeg prøver å rekke ni-bussen hjem, kun fordi dere er sørpe drita på lønningspilsen med jobben. Jeg syntes faktisk det er sikkelig ugreit, men det forklarer kanskje hvorfor jeg i helgene må tørke opp spyet til døtrene deres, som blir med en fremmed hjem en sen lørdagskveld fordi dere ikke kunne hente? 

Jeg vil ikke leve i ett samfunn der man må drikke alkohol for å kunne tilbringe tid sammen, eller et samfunn der du ikke er akseptert fordi du velger å ikke drikke alkohol. Jeg er imponert over dere som klarer dette, men jeg er ikke en av dem. Jeg sier ikke at dere unge, dere i Asker og Bærum er uansvarlige eller dumme. Jeg lurer bare på hvor dette presset kommer fra, for jeg forventer ikke at mine gjester må drikke for å bli akseptert. Men dette kommer fra ett sted, fra en kultur som er fjern for meg. 

Jeg er hvertfall drittlei av å tørke spy, og kjære jente - du som begynner å gråte hver gang du er full fordi livet er tøft... Kanskje det er på tide å finne en annen løsning på problemet ditt?

Innlegget ble først publisert på martinehalvs.blogg.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media