DEBATT

Debatt: Kronisk sykdom

Kjære politikere, jeg trenger hjelp

Kan dere gjøre livet enklere for mennesker med dødelige/kroniske tilstander?

VANSKELIG NOK: Kan vi slutte å gjøre livet vanskeligere enn nødvendig for handikappede? Tro meg: det er vanskelig nok som det er, skriver innsenderen. Foto: Privat
VANSKELIG NOK: Kan vi slutte å gjøre livet vanskeligere enn nødvendig for handikappede? Tro meg: det er vanskelig nok som det er, skriver innsenderen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg oppdaget i januar at handikapparkeringsbeviset mitt hadde gått ut ved årsskiftet. Jeg kontaktet Ullevål for å be om hjelp. Svaret var nei. Jeg ringte Bymiljøetaten og forklarte situasjonen: Jeg blir bare sykere. Det hjalp ikke. Jeg må fylle ut skjema, få tak i to passbilder OG ha ny legeerklæring. Hvorfor?

Har du ALS blir du bare sykere. Mangler du et ben vokser det ikke ut. Har du blitt varig lam etter slag blir du pr. i dag ikke frisk igjen.

Kan vi slutte å gjøre livet vanskeligere enn nødvendig for handikappede? Tro meg: det er vanskelig nok som det er. Og å misbruke legenes tid på nye legeerklæringer er vel heller ikke hensiktsmessig?

Chatrine Nordstrand, før hun ble syk.
Chatrine Nordstrand, før hun ble syk. Vis mer

Nå må mine foreldre hjelpe meg. Jeg må ta bilder, jeg må ha konvolutt/frimerke og jeg må komme meg til postkasse. Alt dette når jeg er lam.

Jeg har for lengst sluttet å kjøre bil men det er nyttig for dem som kjører meg å kunne parkere på handikapplass.

Jeg vil dele erfaringen til en annen ALS-syk med samme problemstilling. Datteren skrev følgende til meg:

«Jeg husker veldig godt når pappa skulle få parkeringsbevis – først måtte han gå med rullator til fotograf for passbilde, så til kontoret der de skulle få beviset. Da kunne de ikke få det uten en NY legeerklæring – mamma hadde tatt med et skriv fra legen der det står at pappa har ALS. Mamma ble så sinna og pappa var helt utslitt … de fikk ny legeerklæring og mamma gikk for å hente beviset. Hun kunne ikke få det uten at pappa var med. Han var utslitt og klarte ikke mer … mamma måtte løpe hjem med skjema, få pappas signatur og løpe opp igjen. Det tok en hel dag. Etterpå satt de utslitte og gråt begge to»

Vær så snill å ta tak i dette. Dette er ikke å behandle dødssyke og kronisk syke anstendig. Lag Norge et lite hakk mindre byråkratisk.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer