Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Bemanning i barnehagen:

Kjære regjering, er dere klare for å lytte nå?

Vi foreldre overrekker i dag politikerne 27 000 underskrifter for bedre bemanning i barnehagen, og 365 ekte historier fra barnehageansatte som illustrerer den uforsvarlige hverdagen deres.

TIDLIG INNSATS: Kjære regjering, om dere virkelig mener at dere vil prioritere tidlig innsats og styrke det forebyggende helsearbeidet, så gi nå barnehagelærerne ressurser til å gjøre det de kan best, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TIDLIG INNSATS: Kjære regjering, om dere virkelig mener at dere vil prioritere tidlig innsats og styrke det forebyggende helsearbeidet, så gi nå barnehagelærerne ressurser til å gjøre det de kan best, skriver artikkelforfatteren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Dette burde være enkel matte. Tidlig innsats i barnehagealder er den mest lønnsomme måten å forebygge vårt dyreste folkehelseproblem på. For ungdom og voksne som sliter mentalt, startet det nesten alltid i barndommen. Dyre rusinstitusjoner og fengsler er også stappfulle av mennesker med tøffe barndomshistorier.

De var barn som som «falt igjennom». De hadde ikke tilgang på daglig kjærlighet eller noen som virkelig så dem når det stormet hjemme. Ingen pekte på løver og elefanter i pekebøker og hjalp dem med språket som toåring.

Ingen hjalp dem inn i leken og gav støtte i sosiale relasjoner som treåring. De lærte ikke å sette ord på følelsene sine som fireåring, eller å skrive bokstavene i navnet sitt som femåring.

En god barnehage med nok kompetente og hjertevarme voksne kunne gjort en enorm forskjell for disse barna. En god start på livet er en faktor vi aldri virkelig kan kompensere for senere. Når hjemmet svikter, kan barnehagen spille en uvurderlig rolle.

Positiv psykisk helse er landets viktigste ressurs, og psykiske lidelser er landets dyreste sykdommer. Dette skrev Arne Holte, tidligere assisterende direktør i Folkehelseinstituttet og Professor Emeritus i helsepsykologi ved UiO på psykisk.no i 2016. Han skrev at psykisk sykdom koster Norge en svimlende sum av 185 milliarder kroner per år, og at barnehagen og skolen er de to viktigste arenaene for psykisk helsefremmende og sykdomsforebyggende arbeid i Norge.

Jo tidligere man starter, jo større effekt har det. Holte støttes av Nobelprisvinner i økonomi, James Heckman som sier: «Barn er bedre enn bank og børs. Barnehageansatte er sannsynligvis statens mest profitable investeringsobjekt.»

I verdens rikeste land burde vi få til dette med barndom. Allikevel viste Norges største studie på barnehagekvalitet at vi skårte til «minimal quality». Det som økte kvaliteten markant var nok ansatte, tilstedeværelse av pedagogisk leder og små barnegrupper. Så da vet vi det. Skal vi ikke bare innføre slike forhold da, dere?

Neida. Regjeringen har riktignok fremmet et forslag om økt bemanning i de aller dårligste barnehagene, men ulempen med loven er at den gir de resterende barnehageeierne og kommunene hjemmel i loven for å underbemanne i over halve dagen.

Kunnskapsministeren vår skyver ansvaret over på kommune og eier. Han sier at det er deres ansvar å sørge for tilstrekkelig bemanning til å tilby «tilfredsstillende pedagogisk virksomhet». Vel, barnehageansatte over hele landet har ropt varsko lenge, gjennom #uforsvarlig-kampanjen, og sagt at eiere og kommuner synder merkbart på dette punktet.

Forholdene er ikke «pedagogisk tilfredsstillende». Rammeplanen forblir et ønskedokument. Derfor trenger vi nå en lovfestet norm som sørger for nok kompetente folk på jobb, gjennom hele dagen, i alle barnehager.

Det vil ikke regjeringen gi barna. Kunnskapsministeren forteller at det vil koste 13,8 milliarder å finansiere en slik norm, som gjelder i hele barnehagens åpningstid, slik både fagfolk, forskere, ansatte og foreldre mener må til.

Det høres kanskje mye ut, men finansminister Siv Jensen, har du regnet på hva det vil koste staten å ta regninga i andre enden, for de barna som faller igjennom, dersom vi ikke investerer i god kvalitet i barnehagen nå? Eller tenker du bare at det får gå på noen andres statsbudsjett?

Hvor er barne- og likestillingsministeren? Linda Hofstad Helleland skal ha ansvar for barns oppvekstsvilkår. Vil hun virkelig støtte en lov som i praksis er en juridisk hvilepute for underbemanning i over halve dagen?

Hvor er helse- og omsorgsministeren? Bent Høie har ansvar for kommunale tjenester innen psykisk helsevern. Lokal forebygging burde være av stor interesse for Høie.

Sist, men ikke minst, hvor er folkehelseministeren? Åse Michaelsen har ansvaret for helsefremmende og forebyggende arbeid både innen fysisk og psykisk helse, samt sosial ulikhet i helse. Tidlig innsats, i form av god kvalitet i barnehagen for alle barn, burde være av høyeste betydning for henne.

Det står for øvrig i Jeløyaplattformen at «Psykisk helse er en av regjeringens viktigste satsingsområder. (…) At psykiske lidelser oppstår må også forebygges, blant annet ved å forhindre mobbing og sosial isolasjon blant barn, unge og voksne.»

Vel, barnehagelærere er eksperter på å forebygge mobbing og sosial isolasjon. De kan oppdage hvilke barn som trenger ekstra innsats, og de kan oppdage overgrep, misbruk og omsorgssvikt. Dersom de får tid til å gjøre jobben sin. Det er helt og holdent opp til regjeringen.

Kjære regjering, om dere virkelig mener at dere vil prioritere tidlig innsats og styrke det forebyggende helsearbeidet, så gi nå barnehagelærerne ressurser til å gjøre det de kan best.

På kjøpet får dere barn som er bedre forberedt på skolen og står sterkere sosialt. Rene kinderegget, spør du meg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media