DEBATT

Debatt: Voldtekt

Kjære russ - passer du alltid på å innhente samtykke?

Å sitte igjen med følelsen av at du har hatt sex med noen som egentlig ikke ville det, er ikke noe du ønsker.

RUSSETID: Kjennetegn for festrelaterte voldtekter er at både utsatte og overgriper er unge, kjenner hverandre gjerne fra før og det er inntatt mye alkohol. I russetida vil det kunne oppstå slike situasjoner. Så, spør heller en gang for mye enn en gang for lite!, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix
RUSSETID: Kjennetegn for festrelaterte voldtekter er at både utsatte og overgriper er unge, kjenner hverandre gjerne fra før og det er inntatt mye alkohol. I russetida vil det kunne oppstå slike situasjoner. Så, spør heller en gang for mye enn en gang for lite!, skriver kronikkforfatterne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge statistikk fra Kripos var den største kategorien av anmeldte voldtekter festrelaterte i 2017. Kjennetegn for denne typen voldtekt er at både utsatte og overgriper er unge, de kjenner hverandre gjerne fra før og det er inntatt mye alkohol i forkant av overgrepet. I russetida vil det kunne oppstå slike situasjoner. JURK ønsker derfor å komme med en oppfordring til russen.

Den 25. mars kom Justis- og beredskapsdepartementet med den etterlengtede handlingsplanen mot voldtekt for åra 2019 til 2022. I planen trekkes det fram viktigheten av å arbeide forebyggende og holdningsskapende i skolen. Det står blant annet at «kunnskap om grenser, respekt og rettigheter og evnen til å reflektere over ulike situasjoner er viktig for å utvikle egen autonomi og samtidig respektere andres».

JURK ser det som positivt at departementene foreslår at dette skal inn i læreplanen.

Denne våren har JURK reist på norgesturné i samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS). Vi har holdt foredrag på videregående skoler fra Bryne i sør til Hammerfest i nord. Foredraget handler om grensesetting, samtykke, seksuelle overgrep og voldtekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer