Kjære sinte foreldre

Til dere som allerede har kjøpt inn kostymer. Hvis de er ubrukte, kan de alltids byttes, skriver Anne Hilde Bolstad

KARNEVAL: Barnebokforfatter Ann Hilde Bolstad svarer på saken om at Tromsø-barn nektes karneval-kostymer. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KARNEVAL: Barnebokforfatter Ann Hilde Bolstad svarer på saken om at Tromsø-barn nektes karneval-kostymer. Illustrasjonsfoto: NTB scanpixVis mer
Meninger

Du har helt sikkert mye å være sint for i løpet av en dag. Kanskje blir du forbannet når du ikke kommer deg ut av bilkrysset fordi en idiot ikke gidder å skru på blinkelyset. Kanskje blir du forbannet fordi en syklist meide ned sidespeilet på bilen din, i det han syklet forbi.

Men hvis du i tillegg blir forbannet fordi barnet ditt ikke får lov til å kle seg ut som Batgirl, supermann eller Elsa på årets karneval, ber jeg deg pent om å trekke pusten godt ned i magen. Og så kan du gjenta dette helt til pulsen faller til normalnivået igjen.

SETT EGNE FØLELSER TIL SIDE: Barnebokforfatter Ann Hilde Bolstad. Foto: Privat
SETT EGNE FØLELSER TIL SIDE: Barnebokforfatter Ann Hilde Bolstad. Foto: Privat Vis mer

Joda, jeg skjønner at du er oppskaket for at ikke DITT barn får vist frem SITT kostyme. På samme måte som jeg skjønner at foreldre blir oppskaket når barna deres bare får lov til å fortelle om ET ferieminne ved skolestart, selv foreldrene har betalt haugevis av kroner for en spektakulær ferie som bare bør misunnes.

Men kjære deg, noen ganger kan det være fint å sette sine egne følelser litt til side.

Barnehagen i Tromsø sier at det blant annet er av hensyn til barna at de velger å gå bort fra kommersielt karneval. Fordi de ikke vil at enkeltbarn skal føle seg ekskludert når alle de andre barna dukker opp i kjøpekostymer. Ja, for det handler om økonomi for noen, hva de skal bruke pengene sine på – middag i tre dager eller et kostyme til barnehagens karneval.

Når en barnehage tar et solidarisk valg som inkluderer alle barna, fremfor å ekskludere noen, synes jeg det fortjenes applaus. Ikke kjeft.

For tenk om det var ditt barn som falt utenfor. Som aldri hadde luciakjole, nisselue eller kule karnevalklær i barnehagen. Eller at hun måtte takke nei til bursdagsinvitasjoner og klassefester på barneskolen. Og kino og burger med vennene på ungdomsskolen. Fordi du måtte prioritere å bruke pengene dine på strøm, mat og klær istedenfor.

Hvor tøff hadde du følt deg om du alltid måtte være den som gikk i kostyme-lånekassen? Det er jo ikke sånn at alle med dårlig råd vil fortelle om det til andre.

Barn lever i nuet. Jeg tipper barnehagebarna i tromsøbarnehagen fryder seg over at de snart skal ha en fargefest i barnehagen. At de skal få lage masker, og at de skal få ansiktsmaling.

Hvis noen foreldre påstår at barna deres helt av seg selv har blitt skuffet og lei seg fordi de ikke får ha på seg sitt kjøpekostyme den dagen, nekter jeg å tro på det. Barna tenker ikke på sånt av seg selv, de gleder seg bare over at det skal skje noe gøy om kort tid.

Så kjære deg, pust med magen. Ta et skritt tilbake og tenk på de som ble lettet over avgjørelsen om å droppe kjøpekostymene. La dem få denne «seieren». Det kan være lenge til neste gang.

PS! Til dere som allerede har kjøpt inn kostymer. Hvis de er ubrukte, kan de alltids byttes. Hvis ikke, finner dere helt sikkert andre arenaer å bruke kostymet på. For eksempel hjemme, hos bestemor og bestefar, eller når dere skal på butikken. Det virker helt sikkert der også.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.