Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjære Siv Jensen

KULTURPOLITIKK: Ingen har vel unngått å legge merke til at FrP\'s tilhengere øker i antall, og at du blir leder for en fremtidig regjering er en mulig virkelighet som det er viktig å ta inn over seg. Ikke minst for alle dem i dette landet som driver med kunstnerisk arbeid - som utøvere, skapende og formidlende mennesker. Og dem er det faktisk mange av, fra den ivrige amatør til den etablerte profesjonelle, innen alle kunstneriske uttrykk. Mange er det også som administrerer og forvalter dette miljøet, i skolen, i media og innen kultursektorer på alle tenkelige nivåer.Det er derfor overraskende at FrP ikke gir uttrykk for forståelse for hva kunstnerkulturen utgjør som sosial faktor, men i stedet trivialiserer kunstnerisk virksomhet til en fritidssyssel og noe som må kunne klare seg selv; at kunstnere som ikke klarer å livnære seg på sin kunst per definisjon ikke er skikket til sitt arbeid og bør finne noe annet å gjøre. Og at estetiske fag i skolen er en luksus som for all del ikke må komme foran fag som gir en opplagt, praktisk nytteverdi, ikke minst med tanke på et fremtidig yrke.

MED FARE FOR å fremstå belærende (for eksempel som enkelte politikere) eller «professoral» (for eksempel som enkelte akademikere), vil jeg likevel stille deg, og ditt parti, et spørsmål. Er det ikke en positiv verdi at menneskene i et samfunn dyrker og kultiverer evnen til å undre seg over ting de opplever; til å reflektere over valg og opptre klokt og konstruktivt kritisk? Dere vil da vel ikke være bekjent med å oppmuntre til ureflektert handling og lettsindig nyttetenkning? Pragmatikk er bra, men uten at den er fundert på klok overveielse, kan den være farlig. Men dette med overveielse, som en tankevirksomhet, er ikke noe som folk har eller ikke har - det må stimuleres og utvikles hos hver og én. Og denne stimulansen oppmuntres ikke gjennom kunnskap og instrumentell tenkning alene. I skolen, for eksempel, legges også grunnlaget for tenkningen omkring kunnskap - hvordan vi skal bruke den på en klok måte. Og der kommer de estetiske fagene inn i bildet, hvor unge mennesker blir stilt overfor skjønnsmessige valg, hvor de selv alene må ta en beslutning bare ut fra deres egne forutsetninger, og utforske sin egen tankeverden, uten å være avhengig av vedtatt kunnskap. Dette er grunnlaget for utviklingen av evnen til refleksjon, og har beviselig en positiv overførbarhet til forståelsen av kunnskap.

HVIS VÅRT SAMFUNN i fremtiden skal være underlagt FrP\'s politiske ideologi, vil virkningen av en tankeløs kunst- og kulturpolitikk kunne bli at overflatisk dumhet blir en dyd, og det vil skape en uthuling av de rent menneskelige verdiegenskapene vi i bunn og grunn er enige om er uunnværlige. Blant annet evnen til å tenke på en reflektert måte og kjenne seg selv som et opplevende menneske. Hvorfor i all verden har ikke du anstrengt deg til å formulere en klok kunst- og kulturpolitikk? Hva er det du er redd for?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling