25. november ble det kjent at regjeringen vil gi en halv milliard kroner ekstra til humanitær støtte til Syria og nærområdene. Det setter vi stor pris på, og Norge har vist seg å være en generøs giver. Støtten er imidlertid i hovedsak knyttet til humanitær og kortsiktig innsats. Dagens problemer i Irak henger sammen med problemer og ubalanse som har preget den irakiske staten i mange tiår.
20. november 2016 ble Yanar Mohammed fra «Organisation for Women and Freedom in Iraq» tildelt Raftoprisen. Hun ble hedret for sin innsats for kvinner, LGBTIQ og minoriteter i Irak. Situasjonen for minoriteter i Irak har blitt dramatisk forverret etter at ISIL tok kontroll over store landområder.
I ISIL-kontrollert område utsettes kvinner for isolasjon, undertrykkelse og overgrep. LGBTIQ-personer blir drept av ISIL i full offentlighet. Alle disse problemene eksisterte imidlertid i Irak også før ISILs inntreden, og de vil være der fortsatt selv om ISIL bekjempes. Sammen med manglende demokrati og deltakelse, ulikhet og korrupsjon vil de være utfordringer som landet på stri med i mange år fram over og som vil kunne føre til ny uro og nye overgrep.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger