DEBATT

Debatt: Syria

Kjære statsminister

Situasjonen for minoriteter i Irak har blitt dramatisk forverret etter at ISIL tok kontroll over store landområder.

BREV TIL ERNA: Statsminister Erna Solberg får åpent brev fra en rekke lag og institusjoner. Foto: Hans Arne Vedlog
 / Dagbladet
BREV TIL ERNA: Statsminister Erna Solberg får åpent brev fra en rekke lag og institusjoner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

25. november ble det kjent at regjeringen vil gi en halv milliard kroner ekstra til humanitær støtte til Syria og nærområdene. Det setter vi stor pris på, og Norge har vist seg å være en generøs giver. Støtten er imidlertid i hovedsak knyttet til humanitær og kortsiktig innsats. Dagens problemer i Irak henger sammen med problemer og ubalanse som har preget den irakiske staten i mange tiår.

20. november 2016 ble Yanar Mohammed fra «Organisation for Women and Freedom in Iraq» tildelt Raftoprisen. Hun ble hedret for sin innsats for kvinner, LGBTIQ og minoriteter i Irak. Situasjonen for minoriteter i Irak har blitt dramatisk forverret etter at ISIL tok kontroll over store landområder.

I ISIL-kontrollert område utsettes kvinner for isolasjon, undertrykkelse og overgrep. LGBTIQ-personer blir drept av ISIL i full offentlighet. Alle disse problemene eksisterte imidlertid i Irak også før ISILs inntreden, og de vil være der fortsatt selv om ISIL bekjempes. Sammen med manglende demokrati og deltakelse, ulikhet og korrupsjon vil de være utfordringer som landet på stri med i mange år fram over og som vil kunne føre til ny uro og nye overgrep.

Et viktig mål for Norges bidrag til kampen mot IS må være å forhindre at en ny terrororganisasjon skal dukke opp i vakumet etter frigjøringen. Slutten på ISIL er ikke slutten på problemene. Da starter et krevende gjenoppbyggingsarbeid – både materielt og institusjonelt. Det er klart at sivile aktører og lokale organisasjoner bør få en tydeligere rolle som bidragsytere og fredsbyggere. Sivilsamfunn bidrar ved å ivareta verdier i tråd med demokratiske prinsipper, fremme respekt menneskerettigheter og bygge bro og legge til rette for dialog på lokalt og nasjonalt nivå. For å gi freden en sjanse må lokale organisasjoner sikres spillerom og sikkerhet.

Vi ber om at norske myndigheter bruker de ressurser de rår over for å sikre akutt beskyttelse for sårbare grupper i kjølvannet av den militære framrykningen mot IS – særlig kvinner som lider høy risiko for æresdrap, sunnier mistenkt for å ha vært medløpere for IS og etniske og religiøse minoriteter. Vi ber om at norske myndigheter arbeider iherdig for å sikre at uavhengige sivilsamfunnsaktører som forsvarer menneskerettigheter og kvinners rettigheter inkluderes i alle politiske prosesser som påvirker langsiktige arrangementer i regionen.

Raftostiftelsen

Fokus- Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål

Human-Etisk Forbund

Norsk Folkehjelp

Norsk Senter for menneskerettigheter ved UiO

Norges Handikapforbund

Norsk PEN

Stefanus Alliansen

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer