DEBATT

Studieliv:

Kjære student, du har valgt rett

Norge trenger kompetanse og arbeidslivet etterspør det. Næringslivet søker i stadig større grad medarbeidere med universitetsutdanning.

UTDANNING: Norges viktigste ressurs er menneskene, og en høyt utdannet befolkning har stor betydning for vekst og velstandsnivå i Norge, skriver artikkelforfatter. Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix
UTDANNING: Norges viktigste ressurs er menneskene, og en høyt utdannet befolkning har stor betydning for vekst og velstandsnivå i Norge, skriver artikkelforfatter. Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager vil et nytt kull førsteårsstudenter søke Lånekassen om studielån og flytte inn på hybler og studentboliger i landets høyskole- og universitetsbyer. Mange har sommerfugler i magen spent på tilværelsen som venter.

Noen er usikre på valget og lurer på om det er verdt å bruke fem år av livet på studier og starte voksenlivet med stor studiegjeld.

Kjære student, du har valgt rett. Norge trenger kompetanse og arbeidslivet etterspør det. Næringslivet søker i stadig større grad medarbeidere med universitetsutdanning. Det er flere grunner til det.

For det første gir mange mastergrader spisskompetanse som næringslivet etterspør. Studentene blir eksperter på sitt felt og kan anvende kunnskapen direkte i arbeidslivet. I juni besøkte jeg Universitetet i Agder og virksomheter i regionen.

Der møtte jeg unge som i tett samarbeid med ingeniørselskapet Sweco har skrevet masteroppgaver om emner som selskapet manglet kompetanse på. Veien inn i fast jobb var kort.

For det andre får du som universitetsutdannet en generell kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet. Analysekompetansen – evnen til å finne, forstå og behandle informasjon og trekke riktige slutninger – er etterspurt både i offentlig og privat sektor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer