DEBATT

Debatt: Utvikling

Kjære utviklingsminister. Lær av suksessene!

Når du skal lage ny strategi for energibistanden, bør du lære av egne norske suksesser.

FÅR RÅD: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein på vei inn til det første møte i stortingsgruppa etter at KrF gikk inn i regjeringen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR RÅD: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein på vei inn til det første møte i stortingsgruppa etter at KrF gikk inn i regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Uganda har Norge vært en sentral partner i et bistandsprogram for å fremme kommersielle investeringer i fornybar energi. Nå skal programmet rulles ut til flere afrikanske land. Det store spørsmålet er om du vil ta Norge med videre, og gi programmet plass i energistrategien?

GET FIT heter bistandsprogrammet som har økt Ugandas kapasitet for kraftproduksjon med mer enn 10 prosent siden 2013. Den nye strømproduksjonen kommer fra 17 vannkraftverk, solcelleparker og forbrenning av jordbruksavfall. Prosjektene styrker nasjonal kraftforsyningssikkerhet, skaper jobber, gir kompetanseheving og økonomisk vekst. Samtlige kraftverk bygges av private utviklere, med betydelige kommersielle investeringer i fornybar energi. En av vannkraftutbyggerne er sågar norsk.

Hva er så suksessoppskriften?

Et sentralt problem i Uganda er mangel på offentlige midler til å bygge ut egen vannkraft, slik også Norge manglet midler for over 100 år siden til vår kraftutbygging. I tillegg har Uganda blitt sett på som risikofylt for kommersielle investorer. Usikkerheten er blant annet knyttet til konsesjonsbehandling, kraftpris og betalingsevnen hos dem som skal kjøpe kraften. Løsningen ble et bistandsprogram som adresserte alle de opplevde risikoene samlet.

Ved å jobbe på bakken i Uganda sammen med energimyndighetene har Multiconsult, på vegne av giverne, kunnet bidra til å jobbe fram forenklede og forutsigbare prosesser, for å få de nødvendige tillatelser til privat utbygging av fornybar kraftproduksjon.

Det ble framforhandlet en standardpris som myndighetene skulle betale utbyggerne for strømmen. I tillegg kom et lite påslag finansiert med bistandspenger direkte til produsentene, på samme måte som utbyggere i Norge får et lite påslag på toppen av markedsprisen for ny fornybar kraft. Det ble også tilbudt garantiordninger til produsentene, slik at de kunne få utbetalt pengene de hadde krav på, om staten skulle la være å betale regningene sine i en kort periode.

Fasiten ble et svært vellykket program, som satte Uganda på Bloombergs listetopp som det mest attraktive landet for kommersielle fornybarinvesteringer i Afrika, sør for Sahara.

Flere land i Afrika, både Zambia, Mosambik og andre land som kan være viktige for norsk energibistand, vurderes nå for videre utrulling av GET FIT-programmet av vår partner Tyskland, ved utviklingsbanken KfW. Alle muligheter er åpne for å være med videre. Norge bør gripe sjansen.

Når regjeringen har valgt å doble bistanden til fornybar energi, er det antakelig lurt at du sørger for både å unngå gjentakelse av tidligere feil og å finne opp hjulet på nytt. Det beste er antakelig om du lærer av andres og egne suksesser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer