DEBATT

Debatt: Utvikling

Kjære utviklingsminister. Lær av suksessene!

Når du skal lage ny strategi for energibistanden, bør du lære av egne norske suksesser.

FÅR RÅD: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein på vei inn til det første møte i stortingsgruppa etter at KrF gikk inn i regjeringen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FÅR RÅD: Utviklingsminister Dag Inge Ulstein på vei inn til det første møte i stortingsgruppa etter at KrF gikk inn i regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Uganda har Norge vært en sentral partner i et bistandsprogram for å fremme kommersielle investeringer i fornybar energi. Nå skal programmet rulles ut til flere afrikanske land. Det store spørsmålet er om du vil ta Norge med videre, og gi programmet plass i energistrategien?

GET FIT heter bistandsprogrammet som har økt Ugandas kapasitet for kraftproduksjon med mer enn 10 prosent siden 2013. Den nye strømproduksjonen kommer fra 17 vannkraftverk, solcelleparker og forbrenning av jordbruksavfall. Prosjektene styrker nasjonal kraftforsyningssikkerhet, skaper jobber, gir kompetanseheving og økonomisk vekst. Samtlige kraftverk bygges av private utviklere, med betydelige kommersielle investeringer i fornybar energi. En av vannkraftutbyggerne er sågar norsk.

Hva er så suksessoppskriften?

Et sentralt problem i Uganda er mangel på offentlige midler til å bygge ut egen vannkraft, slik også Norge manglet midler for over 100 år siden til vår kraftutbygging. I tillegg har Uganda blitt sett på som risikofylt for kommersielle investorer. Usikkerheten er blant annet knyttet til konsesjonsbehandling, kraftpris og betalingsevnen hos dem som skal kjøpe kraften. Løsningen ble et bistandsprogram som adresserte alle de opplevde risikoene samlet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer