DEBATT

Frigjørings- og veterandagen:

Kjære veteraner, takk for innsatsen

Under Forsvarets kjerneverdier respekt, ansvar og mot har de stått for noe større enn seg selv, nemlig viljen til å bidra til en tryggere verden. I dag hedrer vi de over 100 000 norske kvinner og menn som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner.

HJERTESAK: Veteranpolitikken er en hjertesak for regjeringen. Likevel er vi ikke i mål, skriver statsminister Erna Solberg sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i forbindelse med frigjørings- og veterandagen. Her er de på Ørlandet hovedflystasjon i forbindelse med markeringen av Luftforsvarets 73-årsdag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HJERTESAK: Veteranpolitikken er en hjertesak for regjeringen. Likevel er vi ikke i mål, skriver statsminister Erna Solberg sammen med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i forbindelse med frigjørings- og veterandagen. Her er de på Ørlandet hovedflystasjon i forbindelse med markeringen av Luftforsvarets 73-årsdag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Siden 1945 har vi markert Frigjøringsdagen 8. mai, da fem års kamp for frihet og selvstendighet ble kronet med seier. Denne dagen minnes vi alle som kjempet for Norge under den andre verdenskrig, og de som ofret sine liv i kampen mot overmakten den gangen.

Da, som nå, var Norge en sjøfartsnasjon. Det går en ubrutt linje fra de første krigsseilerne til dagens fregatter i fredens tjeneste. Enten det er oppdrag i Adenbukten eller i arbeid med å fjerne kjemiske stridsmidler fra Syria. Og som flaggskip i NATOs stående maritime styrke.

8. mai er også Veterandagen. Vi hedrer derfor alle som har reist ut i norsk uniform helt frem til vår egen tid. De som har reist ut for å bidra til noe som er større, nemlig å bidra til vår og andres fred og frihet. De som har satt landet sitt og oppdraget sitt foran familie, venner og det trygge livet her hjemme i Norge.

Tjeneste i internasjonale operasjoner kan innebære betydelige utfordringer og stor personlig risiko. Mange har betalt den aller høyeste prisen. De reiser ut på vegne av oss alle. Gjennom mange tiår har norske menn og kvinner tjenestegjort med det norske flagget på skulderen. De bidrar til at Norge tar sin del av det internasjonale ansvaret. Nordmenn i utenlandske operasjoner nyter stor respekt for sin dyktighet, og derfor er deres deltakelse også ønsket av våre allierte. Veteranene fortjener vår anerkjennelse og respekt for jobben de har gjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer