Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kjære Westerdals, vi sees i retten!

Oppførselen deres den siste tiden har gjort det mer og mer åpenbart for oss som sier nei at denne saken ikke lenger handler om penger.

FOR MYE SKOLEPENGER: Westerdals har tilbudt 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye. «Vi sees i retten!, skriver Erling Løken Andersen, tidligere elev, i dette brevet til skolen.
FOR MYE SKOLEPENGER: Westerdals har tilbudt 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye. «Vi sees i retten!, skriver Erling Løken Andersen, tidligere elev, i dette brevet til skolen. Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til fredag gikk fristen for forliket som dere har tilbudt oss ut. Sammen med over 500 andre tidligere elever har jeg sagt nei. I den anledning har jeg forsøkt å skrive et brev til dere, men allerede innledningsvis i brevet mitt blir jeg usikker på adressaten. For hvem skriver jeg egentlig til når jeg skriver til dere? Hvem er Westerdals?

Skriver jeg til «den gamle skolen», som ulovlig overfakturerte meg og 1300 andre elever for for mye skolepenger gjennom ti år? Skriver jeg til skolen som drev studier uten godkjente læreplaner hos NOKUT og som svindlet Lånekassen for over 50 millioner i urettmessig støtte? Til skolen som lovstridig tok ut over 100 millioner kroner i et de facto skjult utbytte og som blåste pengene på et privatfly? Den «den gamle skolen» - som nå er siktet av Økokrim for Lånekassen-svindel?

Eller skriver jeg dette brevet til den «nye skolen», den som innledningsvis i prosessen beklaget så fryktelig mye, som forsikret at de skulle «rydde opp» og at alle elevene skulle likebehandles? Den som gradvis, etterhvert som ukene gikk, ble hardere og hardere i tonen, og som satte i gang en passivaggressiv e-postkampanje mot oss elever? Den som avholdt lukkede pressemøter og som til slutt endte opp med å tilby elevene 60 prosent av de ulovlig overfakturerte skolepengene? Skjønt, 60 prosent - uten renter selvsagt. Reellt sett ligger det «rause» tilbudet på mellom 20-40 prosent av elevene sine krav. Skriver jeg til den «nye skolen» som ikke ville tilby en krone til de elevene som hadde gått på studielinjene som manglet offentlig godkjenning?

Eller skriver jeg dette brevet til eierne og ledelsen? De som, i gjentatte årsberetninger og presseuttalelser, har vist til Westerdals? og Anthon B. Nilsen sine kjerneverdier: langsiktighet, grundighet, redelighet og lønnsomhet. Eiere som nå - gjennom skolens ledelse - forsøker å skremme så mange som mulig til forlik, ved å vise til konkursfaren? Som har forsøkt å lure elevene til å ta et moralsk ansvar på falske premisser. «Du vil vel ikke at Westerdals skal gå konkurs?» Dette sier eierne av et konsern som omsetter for 1,2 milliarder kroner og som går over 100 millioner kroner i overskudd hvert år. De som har en egenkapital på 300 millioner. Westerdals går aldri konkurs så lenge majoritetseierne - Nicolai og Peder Løvenskiold - ikke vil det.

Jeg er usikker på hvem jeg egentlig skriver dette brevet til, for jeg klarer ikke lenger å se forskjell på «den nye skolen», «den gamle skolen» - og dens eiere. Alt jeg ser er en ledelse som blindt støtter opp om sine eiere som lar profitt gå foran langsiktighet, grundighet og redelighet. Eiere som gang på gang har vist at de ikke fortjener den støtten og den tilliten som de nå får. Jeg skriver i alle fall ikke dette brevet til de flinke lærerne ved Westerdals, som urettmessig er blitt trukket inn i et millionsøksmål. Det burde være åpenbart, men jeg understreker det likevel.

Kjære Westerdals, «den nye», «den gamle» og dens eiere. Jeg vet ikke hva fremtiden bringer, men jeg vet at jeg ikke tar forliket deres. Oppførselen deres den siste tiden har gjort det mer og mer åpenbart for oss som sier nei at denne saken ikke lenger handler om penger. Forlikstilbudet deres er uinteressant. Dette handler om å rette opp en urett som har blitt gjort og sørge for at det aldri skjer igjen.

Vi sees i retten!

Mvh,
Erling
og 500 andre tidligere Westerdals-elever

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!