DEBATT

DEBATT: Teknologi og personvern

Kjæresten kan spionere på deg

Et lite kamera kamuflert som en kaffekopp er alt du trenger, og vipps så fersker du partneren din i å være utro. For det er så enkelt, særlig når tilgangen på kameraet stadig blir større og kvaliteten bedre.

LUSKING: Du trenger ikke lenger store kameraer eller å gjemme deg bak en gardin for å snoke på partneren din. Foto: Shutterstock
LUSKING: Du trenger ikke lenger store kameraer eller å gjemme deg bak en gardin for å snoke på partneren din. Foto: Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Du trenger ikke å jobbe i etterretningstjenesten for å få tilgang på profesjonelt spionutstyr eller skjulte kameraer. Et raskt tastetrykk på internett fører deg til en jungel av avlyttingsutstyr, GPS-tracking og overvåkningskameraer, utformet som alt fra kaffekopper og bilderammer til penner og knagger.

Tuva Sørby
Tuva Sørby Vis mer

Slikt utstyr blir stadig enklere å gjemme og billigere å kjøpe.

Da kan man spørre seg hvor grensen egentlig går for lovligheten av slikt utstyr. Kan enklere tilgang på spionutstyr oppfordre til at straffbare handlinger begås? Hva skal til for at du selv er den som ender opp som syndebukken i forholdet? Overvåkning av personer er lovregulert, men regelverket er ikke så utviklet som man kanskje skulle tro.

Personopplysningsloven regulerer hvilken informasjon som det er lovlig å registrere om andre, og hvordan disse personopplysningene skal behandles og oppbevares.

Dersom du går til innkjøp av et spionkamera, faller du utenfor personopplysningslovens regulering så lenge spionkameraet er til privat bruk. Dette betyr likevel ikke at du befinner deg på lovtomt område, eller at du kan bruke kameraet til hva du vil.

Tenk deg at du og konen din lenge har slitt i et dårlig forhold. Du har mistanke om at hun er utro. Du gjør et raskt Google-søk og finner ut at det på nettet finnes et bredt utvalg av overvåkningsutstyr som kan brukes for å bekrefte eller avkrefte mistankene dine.

Du går til innkjøp av et avlyttingsprogram til installasjon på mobiltelefonen hennes, en GPS-tracker til bilen og et kamera kamuflert som en kaffekopp.

Du begynner å følge med når hun er på vei til jobb, på venninnetreff og på sofaen i stuen en fredagskveld. Du tenker kanskje nå at dette må være på kanten av loven, men siden slikt utstyr er lov å selge må det da være greit å bruke?

Det har du rett i – til en viss grad. Det er ikke ulovlig å selge overvåkningsutstyr. Ulovligheten inntreffer idet overvåkningsutstyret blir benyttet på en ulovlig måte.

Det er fullt lovlig å overvåke sin egen eiendom, så lenge kameraet ikke fanger opp personer på offentlige steder eller andres private eiendommer. Det er også fullt lovlig å overvåke din egen private mobil, eller dine egne rom i hjemmet ditt. Problemet oppstår idet du benytter overvåkningsutstyret til det formålet du i dette tilfellet har kjøpt det til, nemlig å overvåke konen din.

På nettsidene til diverse leverandører av overvåkningsutstyr, kan du lese at du kan ta opp en samtale på telefonen din gjennom en online-portal når du selv ikke er til stede, dersom mobiltelefonen skulle ligge i et rom hvor en samtale pågår. Markedsføringen på nettsiden forteller deg at dette er greit. Men er det faktisk det?

Slik markedsføring strider etter Jussformidlingens oppfatning direkte mot regelverket. Etter straffeloven kan man straffes med bot eller fengsel inntil to år dersom man avlytter eller gjør hemmelige opptak av telefonsamtaler eller annen kommunikasjon når man ikke selv er en del av samtalen.

På bakgrunn av dette ser det mørkt ut for både deg og avlyttingsprogrammet ditt. Den samme bestemmelsen vil gjøre seg gjeldende dersom du overvåker konen din gjennom overvåkningsprogrammet som er installert på hennes mobiltelefon.

Selv om markedsføringen av utstyret har informert deg om at programmet lar deg få tilgang til SMS-trafikken på telefonen, internettaktiviteten og listen over gjennomførte telefonsamtaler, er ikke dette lov. Det er etter straffeloven forbudt å skaffe seg tilgang til innhold på en mobil som er adressert til en annen. Og ja, slik er det selv om hun er din egen kone.

Jussformidlingen ser at salg av spionutstyr legger et for stort ansvar på forbrukeren, og etterlater gråsoner i regelverket som fort kan medføre at privatpersoner havner på feil side av loven. Vi ser derfor kritisk på det voksende tilbudet av overvåkningsutstyr som tydelig markedsføres for bruk som har til formål å overvåke andre.

Vi mener at det er behov for et strengere og klarere regelverk for markedsføring av slikt overvåkningsutstyr til privatpersoner. Regelverket bør endres i tråd med den pågående teknologiske utviklingen.

På denne måten kan vi søke å forhindre at flere faller for den fristelsen det er å kjøpe lovlig utstyr og benytte det til ulovlig spionasje.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer