Kjærlig hilsen...

For noen år siden lo vi rått av valentinsfeiring. Verden går framover. Eller bakover?

BRIDGET JONES er en kvinne som tilbringer mye energi på å gruglede seg til 14. februar. I Storbritannia er det da også mer stas knyttet til valentinsdagen enn det vi har hatt tradisjon for her på berget. Enhver restaurant med sans for å tjene pund dekker opp tomannsbord en slik aften. Kokkene tilbereder spesielle menyer med hjerteformede retter. Alle Bridgetene lurer på hvor mange kjærlighetskort postmannen leverer på døra, på mobiltelefonen tikker sms-ene høylytt inn. I USA er årets valentinsmote nettstedet www.boyfriend.com. Her legger jenter ut sine ekskjærester - med de beste anbefalinger.

DET ER SELVSAGT sant at kjærlighet og vennskap bør bæres på gullstol. Kanskje er det helt naturlig at vi har valgt en dag å feire på som ifølge gammel folketro var den da fuglene begynte å pare seg.

Tonje Steinsland var blant dem som i 1997 laget en fjernsynsdokumentar om tidligere skjønnhetsdronning Ingeborg Sørensen og dennes veldedighetsball i anledning kjærlighetens dag. Det var kanskje da «Brennpunkt»-redaksjonen viste oss 400 av Norges mest velsituerte flotte seg på Grand Hotel, at en del nordmenn fikk øynene opp for at det finnes folk som hyller valentinstradisjonen - også i Norge. Ganske mange lo i hvert fall rått og brutalt i etterkant. Kombinasjonen av sosietet og eldre damer på Oslos østkant hadde noe fortidsaktig over seg som svært mange moderne nordmenn ikke ville eller kunne identifisere seg med. Inntrykket den gang var at dette gjaldt både veldedighet og valentin.

LATTEREN SER ut til å ha stilnet. Det er børstet støv av forestillinger som at jenter ikke liker diamanter og sexy undertøy. Siden 1997 har valentinstradisjonen sneket seg mer og mer inn under huden på oss. Det er i ferd med å bli en av årets merkedager.

Forretningene har den siste uka prydet vinduer med knallrøde hjerter. Posten reklamerer for å få mer å gjøre, og reklamen lærer treige mannehjerner at den rette vei til en kvinnes gunst er via gullsmeden. Til gjengjeld stiller hun i rød silke innerst mot huden.

Uramerikanske Dolly Duck har skjønt for lengst hvordan hun kan tvinne Donald rundt lillefingeren for å få det slik hun vil. Hun satser på sjalusistrategien. Det likner litt på plottene i norske filmer fra 50-tallet.

SVÆRT MANGE jenter kjente igjen mislykketheten til Bridget Jones. Det kom ikke så mange kjærlighetskort. Svermerne uteble og kiloene la seg på rumpa. Dessuten gjorde forfatter Helen Fielding narr av at mannen skulle være kvinnens viktigste fokus.

Moderne mennesker har en unik mulighet til å utvikle fugletradisjonen videre. Paringen kan fordeles utover våren.

«Make Love Not War» er jo dessuten mer aktuelt enn på lenge.