Kjærlig oppkvikker

Varmende slagferdig komedie.

FILM: Det er både fett og frodig, dette greske bryllupet.

Tema og hovedpersoner er resirkulert på film og i bøker siden tidenes morgen med personer av ymse avstamning. Vår heltinne er den velkjent bebrillete grå mus av en 30-åring, ugift til sin fars store fortvilelse, kelner på hans restaurant Dancing Zorba\'s og oppvokst med hans bud om at greske kvinner har tre oppgaver i livet: å gifte seg med en greker, få greske barn og lage mat til familien resten av livet.

Andre planer

Toula (Nia Vardalos) har andre planer. Hun slåss seg til et datakurs, får jobb på reisebyrå, legger om frisyren, tar i bruk sminke og kontaktlinser - og vips er hun ikke lenger ei grå mus. Like «vips» dukker den vaskekte amerikaner Ian (John Corbett) opp. Deres stormende forelskelse avføder den rene orkan i Toulas omfangsrike familie av bl.a. 27 søskenbarn.

Joel Zwick kan ha regissert «Mitt store fete...» aldri så mye, men det er nå Vardalos\' film. Den er basert på hennes teaterstykke, hennes manus, og hun er et stort sjarmtroll i denne historien, kjærlig raljerende med kulturelle særegenheter. Og om hver og én er klare personligheter, er hele menasjeriet befriende vanlige, ujålete, hverdagslig strevende med sitt i en upretensiøs, varmende film.

Veien mot et fargerikt overbefolket bryllup er dessuten rett som det er strødd med slagferdig replikkføring, ofte framført av Michael Constantines pappa Gus.

To typer mennesker

Ethvert ord, inkludert «kimono», stammer fra gresk, mener han og påstår at det fins to typer mennesker her i verden - grekere og de som ønsker de var det.

Constantines rolle er takknemlig, men han gjør mye ut av den, og som han konkluderer noe originalt i sin tale til brudeparet: i bunn og grunn «er vi alle frukt». Gå og se hvorfor.