Kjærlig portrett

Datterkjærlig portrett av Tusviks mor Sigrid Finne, som også blir en krigshistorie og en elegant metaroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: I forrige uke kom Rune Christiansens vidunderlige roman «Fraværet av musikk». Den handler om skriveprosessen som igangsettes da forfatteren mister sin far. I dag lanseres Marit Tusviks «Sigrid Finne», om skriveprosessen som settes i gang da forfatterinnen mister sin mor. Store deler av boka dreier seg om desperasjonen etter å skrive sin mors historie. Da går det ikke an å la være å minne om Edvard Hoems kritiker- og salgssuksess «Mors og fars historie». I farten kommer jeg også på Dag Solstads far som for noen år siden svevde i skyene.

Vi kan altså fastslå at Oktoberforfatterne er blitt såpass voksne at foreldrene faller fra. At tapet av dem igangsetter en skriveprosess som utfordrer forholdet mellom fakta og fiksjon. At dette er blitt et så velkjent litterært grep at det ikke kan diskuteres i hver anmeldelse. Aller viktigst; at resultatet i disse tilfellene har blitt særdeles vellykket.

Nå lanseres ikke Tusviks roman som annet enn en roman. Men en telefon til forlaget bekrefter mistanken om at Marit Tusviks mor virkelig het Sigrid Finne. Den egentlige historien om henne begynner ikke før på side 162. Før det har forfatteren tilbrakt seks uker i en tom vindruepresse på Sicilia. Hver morgen med en plan om å sette seg til å skrive. Men hun blir distrahert. Først og fremst av vulkanen Etna, som har en sterk symbolverdi i boka. «Etna i sin hvite iskåpe. Med hendene i siden og rød munn. Hvordan kan det være så mye is rundt en varm vulkan?»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer