Uforløst kjærlighet:
UFORLØST KJÆRLIGHET: -Nå må du skrive slik at folk kommer i teatret, sier Toralv Maurstad bestemt. I vår står han på scenen på Oslo Nye Teater sammen med Kari Simonsen i teaterstykket «Kjærlighetsbrev» som har premiere 8. mai. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet
Uforløst kjærlighet: UFORLØST KJÆRLIGHET: -Nå må du skrive slik at folk kommer i teatret, sier Toralv Maurstad bestemt. I vår står han på scenen på Oslo Nye Teater sammen med Kari Simonsen i teaterstykket «Kjærlighetsbrev» som har premiere 8. mai. Foto: Jacques Hvistendal / Dagbladet Vis mer

- Kjærlighet er et sterkt hodepunkt

Toralv Maurstad (87) formidler uforløst kjærlighet gjennom brev på teaterscenen. Selv skrev han beundrerbrev til kvinnen som ble hans første kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): På scenen på Oslo Nye Teater leser Toralv Maurstad (87) og Kari Simonsen (76) høyt fra hver sin brevbunke.

«Kjærlighetsbrev» er et kjent teaterstykke om uforløst kjærlighet og en livslang brevrelasjon mellom de to karakterene, Melissa Gardner, overklassejente og mislykket kunstner, og Andrew Makepeace Ladd III, vellykket jurist og senator.

- De blir betatt av hverandre allerede i åtte-ti-årsalderen, forteller Maurstad i skuespillerfoajeen.

Skrev beundrerbrev Teaterlegenden har selv en fascinerende brevhistorie om den gang han som ung gymnasiast på Firda landsgymnas grep til pennen.

- Jeg sendte beundrerbrev til en skuespillerinne som hadde hovedrollen i en svensk film jeg hadde sett på kino på grendehuset, og ba om et fotografi av denne «drømmen». Da jeg mange år seinere ryddet i noen papirer, fant jeg en utklippsbok der jeg hadde klistret inn brevet i 1948. Den svenske filmskuespillerinnen var Eva Henning som ble min første kone. Det er en litt rar historie.

- Et bevis på ekte kjærlighet?

- Hun hadde tydeligvis truffet noe hos meg, og mot alle odds så skjedde det at det ble noe mellom oss.

Håndskrevne brev De to karakterene kommuniserer altså med håndskrevne brev, ikke telefon, sms eller mail. Språket er viktig.

- Min karakter er opptatt av at det er hans penn og hans hånd som skriver. Han sier noe slikt som «jeg gir meg selv til deg i gave».

- Hvorfor blir det aldri disse to?

- Ja, si det. Det er delvis foreldrenes skyld. Hun er virkelig rik og skilsmissebarn. Hennes mor er alkoholiker og erotiker og har giftet seg gang på gang. Melissa har utvilsomt kunstneriske talent, men det flyter. Han derimot kjøres med hard hånd av sin far. Hun mangler familie og forankring mens han er altfor bundet, forklarer Maurstad.

JOBBER MYE: 87 år er tydeligvis ingen grunn til å hvile seg. Toralv Maurstad er teateraktuell igjen, denn gangen på Oslo Nye Teater.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
JOBBER MYE: 87 år er tydeligvis ingen grunn til å hvile seg. Toralv Maurstad er teateraktuell igjen, denn gangen på Oslo Nye Teater. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Du har vel fått mange kjærlighetsbrev?

- Nja, men herregud, når man spiller Anker-Hansen i «Hotel Cæsar» får man jo en del beundrerbrev. Det er heller ikke vanskelig å bruke seg selv i slike roller som denne, selv om jeg har levd et helt annet liv enn min karakter. Jeg vokste opp veldig fritt. Jeg så sjelden mor og far. Når de kom hjem fra teateret, hadde jeg lagt meg. Og når jeg sto opp og gikk på skolen, lå de og sov. Men var heldig med foreldrene mine, synes jeg.

Uforløst kjærlighet Kjærligheten mellom de to karakterene forblir uforløst selv om de møtes en gang.

- De har jo skrevet til hverandre, og kjenner hverandre. Men det er så mange hindringer at han simpelthen ikke klarer å få det til seksuelt. Det er jo slikt som kan skje, og som skjer iblant med nesten alle. Men hun takler det ikke, og så glir de fra hverandre inntil de igjen får kontakt mot slutten. Bak det hele ligger budskapet — som hos Shakespeare og Ibsen — om at kjærlighet er det sentrale i livet, og at kjærlighet er noe man må gripe før det er for seint.

Diktere og kunstnere hyller ofte kjærlighetskraften og den rene kjærligheten.

- Solveig i «Peer Gynt» gir seg hen, uten å kreve noe tilbake. Det er jo vakkert. Ekteskapet er jo en pakt, men i dag kan det hende at det mer er blitt en handelsavtale som handler om hvilke rettigheter man har når man skal skilles. Nora, Fru Alving og Hedda Gabler giftet seg til penger, og det bor nok mange Nora-er i Holmenkollen. Men i dag er det kanskje like ofte gutta som gifter seg til penger, ler han.

Takknemlig for Beate Hans kone gjennom de siste 15 åra er skuespiller og instruktør Beate Eriksen som er 34 år yngre enn Maurstad. I flere intervjuer har han uttrykt takknemlighet for samhørigheten de to har.

- Hvis man har kjærlighet, er det et veldig sterkt holdepunkt i livet. Men klart, det er ikke lett å få det til.

- Skriver du kjærlighetsbrev til kona di?

- Jeg skriver alltid noen ord før jeg drar til byen eller teateret. På papir.

- Ikke sms med hjerter og smileys?

Teaterlegende:  - Jeg er lei av å snakke om meg selv, sier Toralv Maurstad til Dagbladet. Men verken pressen eller publikum er lei. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Teaterlegende: - Jeg er lei av å snakke om meg selv, sier Toralv Maurstad til Dagbladet. Men verken pressen eller publikum er lei. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Nei, men det hender jeg skriver xxx og tegner en liten blomst.

Mindre selvopptatt
-K
an man bli lykkelig i flere ekteskap?

- Det kan vel hende. Man drar ut forskjellige ting hos hverandre i ulike forhold. Så kan man selvsagt være uheldig i et ekteskap eller man har forestilt seg for hverandre. Når man så har lagt et ekteskap eller to bak seg, tar man forhåpentligvis bedre vare på kjærlighetsevnen sin. Man er ikke lenger så selvopptatt, sier han.

- Snakker du om deg selv?

- Ja, jeg gjør nok det, sier han minnes de ekstremt hektiske åra som skuespiller og sjef. Det var Hamlet, Peer Gynt og andre store roller. Det var turnéer, det var Broadway. Det var mye oppmerksomhet.

- Det viktigste for meg ble vel å bli bedre som skuespiller, og jeg så ikke mer til min sønn i de åra enn jeg selv hadde sett til min far. Nei, jeg håper virkelig at man lærer å ta mer hensyn.

FØLER SEG HELDIG:  Maurstad har ofte benyttet anledningen til å rose sin kone Beate Eriksen. .

Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
FØLER SEG HELDIG: Maurstad har ofte benyttet anledningen til å rose sin kone Beate Eriksen. . Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer