Kjærlighet i ayatollaens tid

Poetisk-realistisk om kvinnen som trosser underkastelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Mens verden markerer at det er 30 år siden ayatollah Khomeini tok makten i Iran, og mens det litterære Norge debatterer islamofobi, debuterer Mina Bai med en velskrevet roman om livet i Teheran under skiftende regimer.

I storfamilien

Mina Bai, som har bodd 16 av sine år 41 år i Norge, forteller i jegform om Ashraf som vokser opp i en storfamilie preget av intriger, omgitt av skinnhellige tanter, katten Aziz Agha og en overtroisk, moraliserende bestemor som leser arabiske vers og sylter agurker vendt mot Mekka. Barnet får tilnavnet Djeveljente fordi hun er en selvstendig og nysgjerrig datter. Riktig ille blir det når den elskede faren, en snill og distingvert mann, gifter seg på nytt med «en lubben, deilig jente fra bygda».

Noen ganger er melodramaet snublende nær, og noen ganger faller forfatteren ned i den-onde- stemoren-fella. Men beretningen bæres av et gjennomført poetisk språk med innlagte sitater fra Hâfez, en berømte persisk dikter fra 1300-tallet, og fornøyelige skildringer av overtro og absurditeter, som bringer tankene til magisk realisme.

Erotikk

Og endelig må det framheves at teksten vibrerer av erotiske over- og undertoner. Mest undertoner, fordi kjærligheten ikke bare er en ensom ting, som det står i «Sangen om den røde rubin». I det prestestyrte Iran er kjærligheten en livsfarlig ting. Hele romanen kan leses som en overveldende anklage mot et religiøst og kulturelt tyranni der kvinnens rolle er redusert til underkastelse. Ashraf leser skriften på veggen:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer