Kjærlighet i et kvinneunivers

Pernille Ryggs roman «Hundehjerte» er, slik jeg opplever boka, en dyptpløyende, innsiktsfull, tidvis noe stillestående roman om det å tolke tilværelsens rammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en tidlig scene refererer romanens jeg-person, historielektoren Kristin, fra en av timene sine. Hun vil vise elevene at historie er et spørsmål om tolking, at man, ut fra tidsånden, vil oppfatte den samme hendelsen ulikt og legge vekt på ulike aspekter.

«Den gang jeg var i deres sted, sa jeg, ble slavehandelen fra Afrika betraktet som en europeisk oppfinnelse, i deres bøker fremsto den som en afrikansk tradisjon. I deres pensum la man vekt på føydalssystemets effektivitet med hensyn til rettsutøvelse og begynnende statsutvikling, i min tid som elev pugget vi en undertrykkelsespyramide.»

Med dette er noe av tonen satt.

Lærer

I det vi møter Kristin lever hun tilbaketrukket sammen med kjæresten Ragne og hunden Frigg. Hun har abdisert som historielærer, ettersom undervisningen hennes, eller «forestillingene», som hun ynder å kalle dem, stadig ble slettere og slettere, i hvert fall ut fra hennes egenø- nettopp ø- tolking. Nå er hun vikar på en barneskole, de små virker ikke lammende på henne, de beundrer henne og krever lite tilbake. Tilværelsen består for øvrig av å slikke sårene etter bruddet med kjæresten Silje. Til dette bruker hun Ragne, den kontante, kompromissløse, hun som har tatt Kristin til seg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer