Kjærlighet i harde tider

Forbilledlig kjærlighetstragedie om estisk kvinneliv under sovjetrussernes åk.

FINSK SENSASJON: Sofi Oksanen er et av de mest eksplosive talentene i nyere finsk litteratur. Romanen «Utrenskning» er hennes andre bok på norsk.


Foto: Lars Eivind Bones
FINSK SENSASJON: Sofi Oksanen er et av de mest eksplosive talentene i nyere finsk litteratur. Romanen «Utrenskning» er hennes andre bok på norsk. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Av og til leser jeg bøker som er så gode at jeg ikke riktig forstår hvordan forfatteren har fått det til. Det gjelder for eksempel «Utrenskning» av estisk-finske Sofi Oksanen.

Boka brakte henne finsk litteraturs to høyeste utmerkelser; Runeberg-prisen og Finlandia-prisen. For sistnevnte ble hun den yngste mottaker noensinne.

Fryktlige overgrepVi er i en liten landsby i Vest-Estland i 1992. Gamle Aliide Truu finner den forkomne unge kvinnen Zara utenfor gården og tar henne med inn. Zara er skitten, vettskremt og full av blåmerker.

Jenta skjuler et fotografi i jakkelommen. Det er fra mellomkrigstida og viser to småjenter. Den ene er Aliide, den andre søsteren Ingel. Ingel er Zaras bestemor. Forholdet mellom de to søstrene skal komme til å romme en tragisk kjærlighetsfortelling om sjalusi, angiveri, fryktelige overgrep, brutale mord. Den skal også speile Estlands skjebnesvangre krigshistorie.

Estisk kvinnelivUnge Oksanen pangdebuterte i 2003 med «Stalins kyr» (Oktober 2009). Den handler om kvinneskjebner under Stalin-tida satt opp mot moderne kvinners spiseforstyrrelser. Også «Utrenskning» parallellfører estiske kvinneliv. Men der «Stalins kyr» inneholdt mye sovjetnostalgi, er dette en historie om sovjettidas grusomme overgrep

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer