Kjærlighet i koma

Med sin første film etter Oscar-vinneren «Alt om min mor», har Pedro Almodóvar laget en film som både er typisk og utypisk for ham. Men strålende er den, uansett.

Kort fortalt er «Snakk til henne» et drama om to menn og to kvinner. Men siden dette er en film av Pedro Almodsvar, så er det ikke helt dagligdagse forhold som beskrives for oss. De to kvinnene ligger i koma, ute av stand til å gjengjelde - eller avvise - mennenes kjærlighet.

Bisarr

Benigno (Javier Camara) er en ung sykepleier som var avstandsforelsket i ballettdanseren Alicia (Leonor Watling). Da hun ble påkjørt og havnet i koma, fikk Benigno sin drøm oppfylt: Han steller henne nesten hver eneste dag på det private sykehuset, og fører lange enveissamtaler med sin utkårede om helt dagligdagse ting. De har, på en bisarr måte, et kjærlighetsforhold.

Forfatteren Marco (Darmo Grandinetti) har, på sin side, et ordentlig forhold til matadoren Lydia (Rosario Flores), men det forandrer seg når en hissig okse slår henne i bakken. Også hun blir liggende i koma, på samme sykehus som Alicia, og Benigno og Marco blir venner i sorgen.

Snakking

Benigno synes det er viktig å snakke, og mener at et forhold til en kvinne i koma nok fungerer bedre enn de fleste andre forhold. Marco mener derimot at han har snakket nok til Lydia, det var hennes tur til å snakke med ham. Hun ville si ham noe etter tyrefektingen, men hva det var vil han kanskje aldri få vite.

Pedro Almodsvar forteller disse underlige historiene i nåtid og fortid, et sted har han til og med laget en kuriøs stumfilmbit for at Benigno skal uttrykke sine følelser. I løpet av filmen avdekker regissøren sannheten gradvis, og naturligvis klarer Almodsvar å sjokkere oss - litt. Men mest av alt er «Snakk til henne» en film om kommunikasjon mellom mennesker som ikke lenger kan eller vil kommunisere. Den fortelles med dramatikk, humor og en god porsjon varme, den er pratsom, men også lyttende, og hovedpersonene finner sine veier ut av problemene.

<B>I KOMA: Marco (Dario Grandinetti) våker over sin falne matador Lydia (Rosario Flores)i Pedro Alomodóvars «Snakk til henne».