Kjærlighet i Maos tid

Den kinesiske forfatteren Yan Lianke har skrevet en morsom og utleverende bok om eksesser under kulturrevolusjonen på 1960-tallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Såvidt meg bekjent, finnes det ikke mange norske oversettelser av romaner som tar for seg de komisk-groteske følgene av den kinesiske kulturrevolusjonens heyday på midten og slutten av 1960-tallet.

Her kommer det en roman som gjør det.

For, mens europeiske studenter løp med politiet etter seg gjennom gatene, sto unge kinesiske menn og kvinner bøyd og plantet på rismarkene, eller de var, som i «Tjen folket», med å mobilisere mot det dekadente, kapitalistiske Vesten og det revisjonistiske Sovjet i en tallrik kinesisk hær.

Erotiske eksesser

Wu Dawang er leirsjefens kokk, og den fullkomne revolusjonære kineser, lavt på rangstigen, men overdrevent hengiven i sin Mao-dyrking, og med en arbeidsiver og offervilje som oppfyller bildet av det ideelle, kommunistiske robotmennesket. På grunn av sin nitide flid ender han med å bli oppasser til leirsjefens kone, mens leirsjefen er ute på reise.

Og da vet vi hvor det bærer hen.

Wu Dawang forelsker seg i Liu Lian etter at han blir stilt overfor kravet om å tilfredsstille henne. Liu Lian forelsker seg i Wu Dawang, etter at han tvinges til å gjøre det. Med det fører Yan Lianke leseren ut i erotiske eksesser som er så syndig motsatt av hva som forventes av to kulturrevolusjonære kinesere i en lokal militærleir på slutten av 60-tallet, at fortellingen både blir full av komikk og oser av lidenskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer