Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kjærlighet med hunden i oppbevaringsboksen?

Bur skal aldri være en erstatning for kontakt med familien og tid til å aktivisere hunden.

OPPBEVARINGSBOKS: Hunden har behov for å bevege seg naturlig, også når den er hjemme og slapper av, skriver artikkelforfatterne. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB Scanpix
OPPBEVARINGSBOKS: Hunden har behov for å bevege seg naturlig, også når den er hjemme og slapper av, skriver artikkelforfatterne. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du virkelig tid til å ha hund? Er du villig til å gjøre de grep som er nødvendige i hverdagen, for å få til et godt hundehold? Synes du at et bur er et greit sted å oppbevare hunden?

Det fins omtrent en halv million hunder i Norge. De aller fleste betyr mye for eierne sine, og er en del av familien. Hunden er en kilde til glede. Men hvor mange timer venter hunden på deg? Tilbringer du nok tid sammen med den?

Hunder har fra naturens side to hovedoppgaver i dagliglivet: Løpe over lange avstander på jakt etter mat, og dermed bruke kropp og intelligens, samt å styrke båndene i flokken sin for å sikre bosted, mat og gode forhold for neste generasjon. Dagens hunder får maten servert, og det er ikke noe galt i det. Men hunden har fortsatt behov for fysisk og mental utfoldelse. Kjedsomhet er ikke bra verken for folk eller dyr. Vi som eiere må gi hunden passende utfordringer i vår mer eller mindre urbane hverdag.

I vår hektiske tid kan hunden bli salderingsposten i tidsregnskapet. Hunden må være rolig alene mens familien er på jobb og skole, den må sove om natta og forholde seg rolig når familien er på kveldsaktiviteter eller synker ned i tv-stolen. En del hunder klarer ikke denne passiviteten, og finner på ting på egen hånd isteden, som å gnage på ting eller bjeffe.

Hunden er et flokkdyr, og det er naturlig for den å være sammen med flokken sin, altså familien. Å være alene krever trening, og er ikke noe du kan forvente at hunden skal klare uten videre. De siste 10- 20 åra har det vært en økende trend å oppbevare hunden i bur når den er alene. Hensikten er ofte å hindre at hunden ødelegger ting i huset når man ikke kan se etter den. Mange bruker relativt små plast- eller sprinkelbur til dette. Hunder legges i buret sitt om natta, og i tillegg er det noen som blir plassert i buret om dagen når eier er på jobb. Slik burbruk er ikke å anbefale. Hunden har behov for å bevege seg naturlig, også når den er hjemme og slapper av. Det innebærer å kunne flytte på seg, ligge mykt eller hardt, varmt eller kjøligere etter eget ønske.

Bur skal aldri være en erstatning for kontakt med familien og tid til å aktivisere hunden. Hunden har behov for utfoldelse, og å få være sammen med godt selskap. Akkurat som oss. Men mens vi kan bestemme over våre egne liv, er hunden prisgitt hvordan vi legger opp hverdagen. Gi hunden mye av din tid, og du får en lykkelig hund og enormt mye kjærlighet og glede tilbake.

Maria Været Veggeland og Heidi Bugge, Mattilsynet, seksjon dyrevelferd

Ann Margaret Grøndahl, veterinærprofessor/Instituttleder, NMBU Veterinærhøgskolen

Trine Marhaug, veterinær, Kirurg GPCert,  Smådyrpraktiserende veterinærers forening, Den norske veterinærforening

Harald Small, spesialist innen smådyrsykdommer, hund/katt, Dyrebeskyttelsen Norge

Siri Lervik, veterinær PhD, NOAH - for dyrs rettigheter

Kristin Wear Prestrud, veterinær PhD, Norsk Kennel Klub

Hele Norges coronakart