Kjærlighet? Nei takk!

Vakker kjærlighetsfilm for barn i alle aldrer.

FILM: HAUGESUND (Dagbladet): Selma er snart 12 og har avskrevet kjærligheten. Den er en naturkatastrofe som tok livet av moren hennes da hun ble født. Derfor er Selma mer innstilt på forplantning ved celledeling.

Torun Lian, som skrev den nydelige ungdomsromanen «Ikke naken, ikke kledd» i år 2000, har igjen begått det kunststykke å finne barn som kunne hjelpe henne å skape en troverdig overgang fra bok til film. At den poetiske atmosfæren med den humoristisk-såre undertonen rundt de store eksistensielle spørsmål er ivaretatt og fortolket i filmen «Ikke naken», skyldes naturligvis forfatterregissørens talent for å instruere barn. Men det skyldes også typene hun har funnet. Julia Krohn som Selma og Bernhard Naglestad som Andy er to lykketreff.

Mot naturen

Selma er ei «annerledes» jente, ganske trumpete og i sterk opposisjon til selveste naturen. Hun leser Illustrert Vitenskap for å betvinge naturlovene og kanskje for å forberede seg til en mulig Nobelpris.

Lians film er som Petter Næss\' «Bare Bea» veldig fokusert på kropp og modning og kjæresterier, bare at vi her befinner oss noen årsklasser lavere og i en mer uskyldig, undrende og utforskende fase. Forskjellen er også at Selma, i motsetning til Bea, aldeles ikke vil la seg lede av noe gruppepress.

Misliker gutter

Selma syns at gutter generelt og Andy spesielt i høyden er utstyrt med reptilhjerner. Da venninnene Elin og Ingun (Maria Elisabeth A. Hansen og Marie Kinge) bryter avtalen om ikke å interessere seg for gutter og sminke, tar Selma hevn ved å bli en av gutta.

Livets mange mysterier blir nøye gransket bak Selmas alltid rynkede panne. Er melk svart på innsida av det hvite? Den som reiser problemstillingen, er en fremmed gårdsgutt (Gustaf Skarsgård), som også skal komme til å personifisere Selmas uforløste kjærlighetslengsel. Hvorfor må man på død og liv gifte seg når prøverørsmetoden allerede er oppfunnet? Selma er daglig vitne til sin utagerende tante Noras (Ane Dahl Torp) heftige krangler med sin tilkommende Rikard (Kim Sørensen). Selmas rolige far (Reidar Sørensen) og forståelsesfulle stemor (Andrine Sæther) er buffere for pubertetjentas voldsomme humørsvingninger.

Åpne landskap

Rammen om Selmas kjærlighetsvegring er det vakre, åpne Lista-landskapet. Den høye himmelen og den vide horisonten kler filmens atmosfære. Selmas indre monolog er både alvorlig, dypt komisk og i flott kontrast til de fine sommerbildene. Hennes kommentarer til livets gang, til døden som alternativ, til universets gåter, er både veslevoksne, uskyldige og kloke.

Som Torun Lians regidebut «Bare skyer beveger stjernene» (1998) er også «Ikke naken» en film som er vanskelig å klassifisere. Visst er det en barne- og ungdomsfilm, men med universelle problemstillinger som berører alle.