Kjærlighet og bilrace

Pionertida for racerbilløp er bakgrunnen for den nyeste romanen på norsk av italieneren Allessandro Baricco.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Allessandro Baricco skriver om biler, billøp og veier, og hvilken betydning motoriserte nyheter betyr i første halvdel av 1900-tallet for familien Parri, med sønnen Ultimo som hovedperson.

Faren Primo er bonde, men selger premiekyrne og starter et bilverksted, ute på en slette i Piemonte, hvor det ennå nesten ikke finnes biler. Etter en stille start dukker en greve opp på motorsykkel. Dette skal forandre Primos og Ultimos liv. Fra da av blir faren teknisk assistent for greven i billøp, og Ultimo blir etter hvert besatt av veier, og veiers mønstre.

En tilskuer

«Denne historien» består av sju deler. I hver del opptrer Ultimo i stadig nye roller. Barrico framstiller ham som en svakelig utvalgt. Etter nesten å ha dødd tidlig i oppveksten skal han ha fått «en skygge av gull». Samtidig skildres han som en svært tilbaketrukket person, som følger sin faste overbevisning og ikke viker for å trosse andre, men som likevel blir en tilskuer til begivenhetene som han er en del av.

Dette er en skeiv roman.

En kunne ha tenkt seg at den skulle være et tidsbilde fra forrige århundres første femti år. Det er den bare delvis. I «Minneskrift for Caporetto» skildres et av de verste slagene i moderne italiensk historie, like før krigsavslutningen i 1917, hvor hundretusener av italienerne la fra seg våpnene og gikk - ifølge Barrico - fangenskapet i møte, som i en drøm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer