Kjærlighet og bilrace

Pionertida for racerbilløp er bakgrunnen for den nyeste romanen på norsk av italieneren Allessandro Baricco.

BOK: Allessandro Baricco skriver om biler, billøp og veier, og hvilken betydning motoriserte nyheter betyr i første halvdel av 1900-tallet for familien Parri, med sønnen Ultimo som hovedperson.

Faren Primo er bonde, men selger premiekyrne og starter et bilverksted, ute på en slette i Piemonte, hvor det ennå nesten ikke finnes biler. Etter en stille start dukker en greve opp på motorsykkel. Dette skal forandre Primos og Ultimos liv. Fra da av blir faren teknisk assistent for greven i billøp, og Ultimo blir etter hvert besatt av veier, og veiers mønstre.

En tilskuer

«Denne historien» består av sju deler. I hver del opptrer Ultimo i stadig nye roller. Barrico framstiller ham som en svakelig utvalgt. Etter nesten å ha dødd tidlig i oppveksten skal han ha fått «en skygge av gull». Samtidig skildres han som en svært tilbaketrukket person, som følger sin faste overbevisning og ikke viker for å trosse andre, men som likevel blir en tilskuer til begivenhetene som han er en del av.

Dette er en skeiv roman.

En kunne ha tenkt seg at den skulle være et tidsbilde fra forrige århundres første femti år. Det er den bare delvis. I «Minneskrift for Caporetto» skildres et av de verste slagene i moderne italiensk historie, like før krigsavslutningen i 1917, hvor hundretusener av italienerne la fra seg våpnene og gikk - ifølge Barrico - fangenskapet i møte, som i en drøm.

Flygler

Ultimo deltar i den italienske hæren, og forsøker å overleve redslene med to soldatkamerater. Denne delen består også av lange passasjer med resonneringer over krigens vesen og virkninger, med tanker som grenser mot vitalistisk dødsdyrking.

ITALIA: Allessandro Baricco er en av de mest oversatte blant nye italienske forfattere. På norsk har han tidligere vært ute med blant andre romanene «Silke» og «Rasende kasteller». Foto: SCANPIX
ITALIA: Allessandro Baricco er en av de mest oversatte blant nye italienske forfattere. På norsk har han tidligere vært ute med blant andre romanene «Silke» og «Rasende kasteller». Foto: SCANPIX Vis mer

Videre forteller den unge russiske kvinnen Elizateva sin historie fra Nord-Amerika på begynnelsen av tjuetallet. Hun kjører rundt og gir pianoundervisning til folk som vil kjøpe Steinwayflygler, sammen med Ultimo.

Her finnes romanens andre akse. Et svært motvillig kjærlighetsforhold oppstår. Det blir ikke forløst, men følger begge gjennom resten av livet, til det finner sin fullendelse på en underlig og heroisk måte, mot slutten av romanen.

Fosse light

«Denne historien» pendler mellom det aggressivt maskuline, det aggressivt feminine, med biler og veien som ledemotiv. Det feminine vikles gjennom Elizateva mer og mer inn i Ultimos besettelse av veier og bygging av en bilbane. Det er også en roman om hengivenhet, sensualitet, og mønstre. Barrico har valgt forskjellige stilistiske løsninger for hver del. Her brukes for eksempel dagboksnotater, indirekte jeg-forteller, eller en tilbakestående manns rytmiske og gjentakende stemme, som i en Fosse-light-versjon.

Fortellingen spriker, det er så. Men det gjorde tilsynelatende også Faulkners «Larmen og vreden». Det kan være at det er jeg som ikke har fravristet «Denne historien» noen underliggende meninger - og mønstre. For dem som liker den slags jakt, kan boka anbefales.

Kjærlighet og bilrace