Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjærlighet og drama på fire disker

DVD: Denne filmen har vært lansert mange ganger, både på kino og TV. Nå kommer den definitive DVD-utgaven, ikke mindre enn fire disker - to av dem med selve filmen, to spekket med ekstramateriale. Om filmen er å si at den trolig aldri har vært mer billedvakker, selv om TV-skjermen naturligvis ikke yter de grandiose bildene rettferdighet. Men den er renset og restaurert etter alle kunstens regler og byr på en unik, glansbildeaktig fargekraft, ikke minst takket være den opprinnelige, revolusjonerende technicolor-teknikken. Den blir grundig forklart i en egen bakomfilm om restaureringen, men kort fortalt ble filmen tatt opp på tre ruller samtidig. Dette sikret en unik fargekraft som holder seg den dag i dag, med en skarphet og klarhet som står godt til det hyperromantiske og eskapistiske innholdet.

Filmen byr på kyndige kommentarer, selv om det i lengden (tre timer og 42 minutter) blir litt trettende når filmhistorikeren Rudy Behlmer drysser ut detaljer om hver minste birolleinnehaver. Men noe skal han jo snakke om, og han har i sannhet greie på emnet.

Mer fortettet og interessant er en to timer og fem minutter lang dokumentar om filmen, dessuten et intervju med en aldrende Olivia de Havilland og lengre portretter av storstjernene Clark Gable og Vivien Leigh - begge behandlet i lys av sine tragiske skjebner. Gamle nyhetsfilmer er også stemningsfulle, og ikke minst en film om «The Old South», fanget inn av Fred Zinnermann i svart-hvitt i 1940. Alt i alt: En skattkiste for filminteresserte, nostalgikere, romantikere og de fleste andre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media