Kjærlighet på auksjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PARIS (Dagbladet): Tirsdag, onsdag og torsdag skal Pablo Picassos elskerinne Dora Maars personlige samling under hammeren i Paris. Salget blir høstens kunstneriske begivenhet i Paris. Dora Maar var deprimert og skydde all kontakt med omverdenen. Verkene har aldri vært vist for offentligheten, og det er trolig siste gang en så stor Picasso-samling blir solgt på en gang.

Dora Maar, eller Theodora Markovitch som hun egentlig het, samlet på alt Picasso laget og ga henne mens de var sammen, helt til sentimentale små minner som papirdukker, billige smykker Picasso malte hennes portrett på, eller en tegning på en papirduk av hennes hund, med sigarettmerker som øyne. Alt er karakteristisk for akkurat denne perioden, for Picasso byttet alt, inklusive venner, når han fikk ny elskerinne eller kone _ i alt sju ganger i hans liv.

Dora Maar traff Pablo Picasso en dag i januar 1936. Dora, datter av en jugoslavisk far og en fransk mor, var da 29. Hun hadde vokst opp i Argentina, der hennes far, en rik arkitekt, ledet store anlegg. Dora Maar var selv kunstner. Hun hadde blant annet vært i lære hos André Lhote, som Guy Krohg og Sara Fabricius (Cora Sandel). Pablo Picasso la merke til Doras vakre og alvorlige skjønnhet fra nabobordet på kaféen Deux Magots på Saint-Germain-des-Prhs. Hennes svarte hår, store mørke øyne og fjerne blikk fascinerte maleren. Dora Maar var for øvrig svært temperamentsfull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer