Kjærlighet til tall

Sympatisk og kuriøst om primtallets skjønnhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Atle Næss er kritikerrost biograf som også skriver sober skjønnlitteratur. Til alt overmål er han utdannet humanist, med en forkjærlighet for matematikk. Alt dette bruker han i boka med den umulige tittelen «Roten av minus en». Hovedpersonen Terje Huuse er litt over førti, familiemann og amanuensis i matematikk på Universitetet i Oslo. Han har satt seg fore å skrive biografien om matematikkgeniet Georg Friedrich Bernhard Riemann (1826-66).Riemann skapte den matematiske formelen som gjorde at Einstein seksti år seinere kunne formulere sin relativitetsteori. Huuse sliter med biografien. Han har problemer med «fyldig innhold og levende fantasi», og starter på fagforfatterskrivekurs for å lære å skrive «levende og spennende». I boka følger vi skriveprosessen gjennom Huuses dagbok. Her får vi òg innblikk i hans privatliv med kone og to barn på Røa. Et helt alminnelig liv som rystes da han forelsker seg i en kollega på skrivekurset.

Ikke-ironisk ironi

Boka er skrevet med en mellomeuropeisk Solstad-liknende ikke-ironisk ironi. Med tørrvittige kommentarer om Riemanns privatliv som «Hva betydde ekteskapet for matematikken hans? Absolutt ingenting vil jeg tro». Bokas beste partier er nettopp dem om biografien. En sjanger ment for den som «er hjelpeløst bundet til det banale». Ja, ifølge Huuse (og en selvironisk Munch-biograf Næss) er det å skrive biografier «et sekundært felt for den som ikke evner å drive det til noe ordentlig på det primære». Huuse står overfor mange dilemmaer: Hvor plassere Einstein i Riemanns biografi, når Riemann døde før Einstein ble født? Er det en biografs oppgave å skape mening i et liv?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer