Førsteminister Nicola Sturgeon, kledd i blått og hvitt som det skotske flagget, kom til Berlaymont og ble mottatt av EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, mens det siste toppmøtet i EU pågikk rett over gata i Brussel. Der, i rådsbygningen, døpt Justus Lipsius, på den andre sida av Rue de la Loi eller Wetstraat, satt det igjen 27 stats- og regjeringssjefer. Den britiske statsministeren, David Cameron, hadde for siste gang forlatt dem kvelden før.
Det kunne se ut som om Sturgeon kom for å overta plassen etter Cameron, som om Skottland skulle overta den tomme plassen etter Storbritannia. Mange i EU, som i Skottland, skulle nok ønske det var mulig.
Få steg unna ligger Skottlands Hus, klar til å huse en stor skotsk EU-delegasjon. Der holdt forresten den norske EU-delegasjonen til mens Norges Hus var under ombygging. Sturgeon møtte også presidenten i EU-parlamentet, Martin Schulz, for samtaler. Hun var en velkommen regjeringssjef, men dessverre bare for en landsdel i et land på vei ut.
- Skottland har rett til å bli hørt i Brussel, jeg skal lytte oppmerksomt, men vi har ikke til hensikt å blande oss inn i britisk innenrikspolitikk, sa Juncker etterpå.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger