- Kjærligheten har vært en stor endringskraft for meg

Slik har Mette-Marit og Haakon beholdt gnisten gjennom ti år.

(Dagbladet): - Mette-Marit, jeg elsker deg, sa kronprins Haakon 25. august 2001.

Om tre uker er det ti år siden de ga hverandre sitt ja.

- Da jeg møtte ham, falt alt på plass, sa Mette-Marit i 2006.

- Endringskraft På den tida hadde det norske folk begynt å akseptere sørlandsjenta med «utagerende festing» som bakgrunn. I dag er hun mer enn godkjent.

- Jeg opplever at kjærligheten mellom dem står sterkere enn noen gang. Motstanden de er gått gjennom, har ført dem tettere sammen, sier Johan T. Lindwall, kongeekspert i den svenske avisa Expressen.

16.9,2000: Mette-Marit og Haakon møter pressen. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
JAAA! 25. august 2001 fikk Haakon sin Mette-Marit. Foto: Aasta Børte/Kagge Forlag
HVISKE-TISKE: Kronprinsparet er ofte fotografert når de berører hverandre eller hvisker noe i øret på den andre. Her sniker de seg til litt privatliv på et offentlig oppdrag i Hardanger i 2002. Foto: Aasta Børte/Kagge Forlag
3.9,2007: Prinsesse Ingrid på pappas skulder. Foto: Jaques Hvistendahl/Dagbladet
SYKLER: Prins Sverre Magnus (1 1/2) får hjelp av pappa, kronprins Haakon, med trehjulssykkelen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
21. MARS 2007: Mette-Marits far Sven O. Høiby dør. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
KOS OG KLEM: 19. august i fjor begynte arveprinsesse Ingrid Alexandra på Jansløkka skole i Asker. Foreldrene fikk tid til litt kos i skolegården. Foto: Aasta Børte/Kagge forlag

Han har betraktet det norske kronprinsparet fra den andre sida av riksgrensa, og dekket kongestoff i en årrekke.

- Kjærligheten har vært en stor endringskraft for meg. Jeg opplevde at Haakon så meg da vi møttes. Det betyr at jeg kan være glad i meg selv, selv når jeg er på mitt mørkeste, sa Mette-Marit i samtale med prest Per Arne Dahl i Nidarosdomen i fjor.

Sitat er gjengitt i «Mette-Marit. Prinsesse av folket» - en av tre bøker som kommer i forbindelse med tiårsjubileet.

- Krevende Bildene vi har sett av kronprinsparet de siste åra har ofte vært preget av milde blikk, berøring og smil. Mette-Marit har fortalt at hun falt for Haakons varme. Hun beskriver sin mann som sjenerøs, fordomsfri og en person med enormt stor kjærlighet til henne. I tillegg finner hun støtte i at de jobber sammen som «et team».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har stor respekt for hverandre, og har et felles verdigrunnlag. Situasjonen for oss er akkurat den samme som for andre par — man må bestemme seg for at kjærligheten skal være en viktig del av livet, har hun sagt til Elle.

NY BOK: «Mette Marit. Prinsesse av folket. En illustrert feiring av Norges kronprinspar» gis ut av Kagge forlag. Lanseres 8. august.
NY BOK: «Mette Marit. Prinsesse av folket. En illustrert feiring av Norges kronprinspar» gis ut av Kagge forlag. Lanseres 8. august. Vis mer

Samlivsekspert Frode Thuen oppfatter Norges kommende konge og dronning som et velfungerende par, som investerer i samlivet.

- De ser lykkelige ut, men veldig mange kan gi uttrykk for det uten å være det. Det er stor grunn til å tro at medienes søkelys har vært en belastning. Alle parforhold har utfordringer, forskjellen er at de fleste har et privatliv. Som kongelig kan man ikke vise alle følelser fordi det kan gi spekulasjoner, sier Thuen.

Prosess Kronprinsessen har også fortalt at å leve med Haakon gjør at hun kan «være i bevegelse mot det beste i meg». Likevel har det vært vanskelig. I 2006 innrømmet hun at det var særlig tøft i forkant av før bryllupet.

- Det hendte jeg tenkte: Dette orker jeg ikke. Begge gjorde vi det. For å se positivt på det: I prosessen før bryllupet fikk jeg gått igjennom de tingene som hadde vært vanskelige. Nå har jeg et avklart forhold til meg, sa Mette-Marit til Elle.

Bildene i saken er hentet fra bøkene «Mette-Marit. Prinsesse av folket» og «Haakon og Mette-Marit i ti år».

NY BOK:  «Haakon og Mette-Marit» i ti år gis ut av Schibsted forlag. Lanseres 8. august.
NY BOK: «Haakon og Mette-Marit» i ti år gis ut av Schibsted forlag. Lanseres 8. august. Vis mer

Kronprinsparet ønsker ikke å kommentere saken.

NY BOK:  «10 år med Kronprinsparet. Jubileumsbok» gis ut av Aller Media. Ble lansert 1. august.
NY BOK: «10 år med Kronprinsparet. Jubileumsbok» gis ut av Aller Media. Ble lansert 1. august. Vis mer