TARTAR-SMØRBRØD: En av klassikerne på den danske smørrebrødmenyen, skrapet, rått oksekjøtt med kapers, løk, rødbeter, pepperrot og eggeplomme.
TARTAR-SMØRBRØD: En av klassikerne på den danske smørrebrødmenyen, skrapet, rått oksekjøtt med kapers, løk, rødbeter, pepperrot og eggeplomme.Vis mer

Kjærlighetens smørrebrød - danskenes kulinariske kunst

Wessel fikk aldri vite hva han snakket om.

Meninger

HØSTFERIE I DANMARK. Veien går direkte til Raadhuus Kafeen i Århus, byens snart hundreårige ekspert på en av de store attraksjonene nasjonen har å by på: Smørrebrødet. Fra slutten av 1800-tallet har danskene gjort kulinarisk kunst av fenomenet brødskive med smør og pålegg. Å få et tartarsmørbrød eller en skive «flæskesteg med sprø svær» servert med et glass Tuborg og en Ålborg Taffel er verdt den lange reisen fra en skive med geitost eller fårepølse. Kafeens fornemme lokaler, de godlynte kelnerne som vet nøyaktig forskjellen på et fullt drammeglass og et som renner over, og en meny som bugner av klassikere; det kan vanskelig toppes.

SERVERT PÅ FAT: Frimerker fra det danske postvesen som feirer smørrebrødet.
SERVERT PÅ FAT: Frimerker fra det danske postvesen som feirer smørrebrødet. Vis mer

DET SKAL HA eksistert rundt 190 varianter av smørrebrød, grovt eller hvitt brød, dekket og pyntet med sild, skalldyr, stek, røkt ål, mørbrad, vellagret ost, rødspette, frikadeller, egg, leverpostei, camembert, bacon, hakkebøf, gammelost, spesialiteter med navn som «Dyrlægens natmad» eller «Stjerneskud». Servert av kelnere som kaller deg «Min herre» og diskret sørger for at glasset stadig er fylt.

JOHAN HERMAN Wessel (1742-1785), en utmerket poet, holdt stort sett til i Danmark, der han døde. I København var han en av stifterne av Det norske Selskab (som fortsatt eksisterer, i Oslo, med tilhold i fornemme lokaler på Wessels plass, hvor ellers?). Han skrev litteraturhistoriens mest berømte nekrolog, over seg selv: «Han aad og drak, var aldrig glad/Hans støvlehæle gik han skieve/Han ingenting Bestille gad./Tilsidst han Gad ei heller Leve

RAADHUUSKAFEEN i Århus har eksistert fra 1924. Wessel rakk aldri å få ekte danske smørrebrød.
RAADHUUSKAFEEN i Århus har eksistert fra 1924. Wessel rakk aldri å få ekte danske smørrebrød. Vis mer

WESSEL GIKK PÅ kro, men hva med smørbrødene? «…jeg selv i kro vil drikke, for andet kommer jeg der ikke», bekjente han i diktet «Smeden og Bageren». Han skrev også: «At smørrebrød er ikke Mad/og Kierlighed er ikke Had/Det er for Tiden hvad jeg veed/om Smørrebrød og Kierlighed». Den drevne krogjenger Wessel gikk glipp av selve perlen i det danske kjøkken. Han var hundre år for tidlig ute. Han fikk aldri erfare at smørrebrød er rendyrket kjærlighet, servert på fat etter fat.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.