ROBERT DEN STORE: Far og sønn Ruset, Endre og Arne, begge forfattere og begge meget interesserte i K-punkt, lengder, stiler og alt som har med et hopprenn å gjøre, var sammen for første gang i Vikersund denne helga der de så Robert den store vinne og komme på andreplass i sammendraget. Foto: NTB Scanpix
ROBERT DEN STORE: Far og sønn Ruset, Endre og Arne, begge forfattere og begge meget interesserte i K-punkt, lengder, stiler og alt som har med et hopprenn å gjøre, var sammen for første gang i Vikersund denne helga der de så Robert den store vinne og komme på andreplass i sammendraget. Foto: NTB ScanpixVis mer

Bygdas revansj:

Kjærlighetsbrev fra den aller største hoppbakken

Far og sønn rapportere fra mirakelhelg i Vikersund.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Draumen om å flyge har alltid ligge latent i oss menneske. Trongen til å utfordre naturlovene, ja, jamvel overvinne dei, er på eit vis drivkrafta til all idrett. Og skihopping i særklasse i så måte. Ein mur vart passert då Birger Ruud gjorde ufattelege 92 meter i Planica i mars 1934.

No var alt mulig. Og muren var fullstendig smadra ein søndagskveld i 1966, då storparten av det norske folket som var heldige nok til å ha tilgang på fjernsyn, sat lima til den svart-kvite skjermen og såg Bjørn Wirkola sveve ned til på den tid ufattelege 145 og like etter 146 meter i Vikersund.

Kunststykka var utført i mars, men ikkje send på TV før i desember same år. Alle hadde likevel fått med seg bragda på radio, og no var det stort endeleg å få sjå det. Wirkola i mørk topplue som med all sin eleganse rasa forbi ein snøtung granskog som stod mållaus og var vitne til det heile. Det såg ut som om han aldri skulle lande. Det kvilte noko mytisk over denne finnmarkingen, ordknapp og blyg med spenst i alle musklar, til og med smilet hans var det noko spenstig over. I dag, 52 år etter, er himmelen blå og sola påtrengande over det snødekte Modum-landskapet. Eg er endelig kome til Vikersund. Saman med sonen min.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn